Facebook

„Фейсбук“ заяви, че ще започне да проверява снимки и видеа като част от разширяващата се борба с фалшивите новини и дезинформацията.

Огромната социална платформа, която често е набелязвана за това, че не може да се справи с разпространяването на фалшиви новини, заяви, че ще използва учещи се машини и всякакви други инструменти в опитите си да намали разпространението на манипулативни изображения и видеа.

„Едно от предизвикателствата в борбата с дезинформацията е това, че тя се появява по различен начин и съдържание в различните страни“ – заявиха от компанията чрез пост в блога на „Фейсбук“.

Изявление на компанията пък съобщава:

„За да се справим с това, ние разширихме нашите тестове за достоверност на изображения и видеа в четири страни. Това включва тези, които са манипулирани (тоест тези, които са редактирани, така че да показват неща, които не се случват наистина) или извадени извън контекста (тоест снимки от предишни снимки, използвани за отразяване на днешен конфликт)“.

Продуктовият мениджър на „Фейсбук“ Теса Лионс заяви, че усилията за проверка на фактите са разпространени в 14 страни, като още повече ще бъдат добавени тази година, това ще се случи чрез използването на независими партньори, които да проверяват фактите.

„Тези сертифицирани независими проверяващи оценяват настоящите истории, пускани във „Фейсбук“, като така помагат да се намали разпространението на истории, оценени като фалшиви“, каза тя.

Лионс добави, че компанията се опитва да идентифицира редовните лъжци, като част от усилията за проверка на фактите.

предишна статия10 грешки, които допускаме при теглене на пари от банкомат
следваща статияЕдна от зодиите трябва да пази тайните от семейството днес. Раздяла с близки хора за друга