данъчен рай

Серия разследвания на вестник „Таймс“ разкриват, че една трета от най-богатите британци са се преместили в „данъчен рай“. Някои от богаташите също са спонсорирали партии на Острова, с което са нарушили закона за финансиране на политически организации.

Разследванията на „Таймс“ бяха публикувани скоро след като правителството отложи гласуване на закон за офшорните компании. Той бе внесен от опозиционната Лейбъристка партия и предвиждаше премахване на тайната собственост на подобни фирми.

От публикацията на вестника става ясно, че 28 от общо 93 милиардери са се преместили или са в процес на преместване. 14 от тях са направили прехвърлянето през последните десет години. Тяхната дестинация са данъчни райове.

Причината е висок данък върху дивидентите – сумите, които компаниите изплащат на своите акционери. По-голямата част от милиардерите притежават мажоритарен дял в няколко компании като плащат на британската хазна 38,1% данък от дивидентите си.

Това, смята „Таймс“, е провокирало част от тях да се преместят в страни като Обединените арабски емирства или Швейцария. Там данъчната ставка е ниска или изобщо няма такава. Освен това британските милиардери избягват и данък за лица с високи доходи от 45%.

Според разследването най-богатият човек на Острова Джим Ратклиф също е в процес на преместване. Неговата компания за химикали е оценена на 35 милиарда паунда. Това може да коства на хазната близо 4 милиарда паунда. През октомври миналата година Ратклиф заяви, че остава във Великобритания.

Освен избягването на данъци, британските милиардери активно спонсорират политически партии на Острова. През последните десет години те са получили 5,5 милиарда лири от преместили се богаташи.

предишна статияАПИ: Въведени са ограничения на места по автомагистралите
следваща статия„Ферари“: Не сме по-бързи от „Мерцедес“