Строганоф

Някога дали сте се чудили какво е необходимо, името ви да бъде окончателно поставено върху ястие? Има ястия, които хората просто не могат да спрат да ядат, не само заради самия вкус, но и заради популярността на името на ястието. Foodpanda, извади някои от най-известните специалитети, наименувани на хора.

„Бьоф Строганоф“

Кремообразното ястие от крехко телешко месо предполага, че носи името си от граф Павел Строганов, руски държавник от 19-ти век и военен лидер, който командва подразделение в Наполеоновите войни. Семейството на Строганов е било едно от най-заможните и влиятелни в Русия, така че със сигурност е имал влияние. Не е съвсем ясно обаче в кой момент ястието е получило неговото име. Някои източници го приписват на кулинарно състезание, на което той се явява и го спечелва с това, което сътворява.

Начос

Да, наистина е имало човек на име Начо. През 1943 г. Игнасио Аная – по-известен с прякора си „Начо“ – работел в клуб в Мексико, точно над границата от Ийгълс Пас, Тексас. Този клуб е бил предимно посещаван от военни, но и много жени са идвали, за да похапнат. Начо не смогва да нахрани мъжете, а какво остава да подготвя ястия и за жени. Начо изрязал купчини тортили, поръсил ги с чедър и ги е изпекъл във фурната. Това се превърнало в любимата закуска и за жени и за мъже.

Фетучини „Алфредо“

Алфредо бил италиански готвач, който приготвял всеки ден фетучини за бременната му съпруга. Тя го накарала да повиши количеството масло в соса и така пастата се превърнала в запазена марка за Алфредо.

Пица „Маргарита“

Тази деликатно проста пица е кръстена на Маргарита от Савой, която е съпруга на краля на Италия от 1878. През 1889 г. Умберто и Маргарита отиват на ваканция в Неапол и посещават известния пицар готвач Рафаеле Еспосито, който приготвил на кралската двойка три специални пици. Маргарита особено се радвала на тази, с моцарела, домати и босилек, защото имитирала цветовете на италианското знаме.

предишна статияТренировките намаляват апетита и ускоряват метаболизма
следваща статияЕвропа е заплашена от суша