пияни пилоти

Пет японски авиокомпании за последните пет години 39 пъти са отстранявали от полети техни пилоти за това, че не са издържали тестовете за алкохол. Това се посочва в техните доклади, изготвени по искане на правителството на Япония.

От 27 ноември служители на Министерството на държавните земи, инфраструктура, транспорт и туризъм провеждат инспекции на авиокомпании във връзка с проблема за употребата на алкохол от пилотите, предава ТАСС.

По-рано японското правителство поиска да накаже служители на летателния персонал, уличени в опит да се явят на работа в нетрезво състояние, както и други отговорни лица. По-специално стана известно, че авиокомпанията „Джапан Еърлайнс“ от август миналата година е отстранила от полет 19 от пилотите, които не са преминали теста за алкохол. Поради 12 такива инцидента е имало проблеми в графика на излитане. Компанията никога не е предоставила тази информация публично и пътниците са били информирани, че полетът е забавен поради неразположение на пилота.

Проблемът обаче стана известен, когато в края на октомври британските власти преустановиха полет, а след това арестуваха пилот на „Японски авиолинии“, който беше пиян. В резултат на това самолетът на авиокомпанията е излетял от Лондон до Токио само с двама пилоти, въпреки че според правилата на японската компания трябва да бъде с трима. С настоящите инспекции японските власти възнамеряват да изкоренят проблема с пиянството сред летателните екипажи на авиокомпаниите. Очаква се тестовете за алкохол да бъдат разширени и за летателния и наземния персонал.

предишна статияНовият филм за Робин Худ – пълен провал в боксофисите
следваща статияКим Кардашиан: Бях дрогирана, когато се омъжих