Японската сонда „Хаябуса-2“ е детонирала експлозиви върху астероид. Идеята е да се създаде изкуствено кратер на астероида познат като Рюгу, съобщава Би Би Си.

Ако операцията е успешна, както изглежда, то апарата ще се завърне с проби. Учените вярват, че тези проби може да помогна да се разбере как Земята и другите планети са създадени в ранната Слънчева Система.

Експлозивното устройство наречено „Малък преносим удар“ (SCI) е бил пуснат от Хаябуса 2 в петък. 14 кг. Контейнер е бил пълен с пластичен експлозив и е направил кратер с диаметър 10 м.

Заради експлозията сондата се е преместила на 800 м. от Рюгу, за да бъде далеч от взрива. Снимки от събитието пристигнаха на земята в петък вечерта и показаха разпилени отломки, което означава, че операцията е успешна. „Хаябуса 2“ ще се върне след няколко седмици, за да се опита да събере проби, които ще идват от вътрешността на астероида.

Астероидът Рюгу е малко под 1 километър в диаметър и обикаля слънцето по траектория на около 360 милиона километра от тази на Земята.

„Хаябуса 2“ пътува до астероида повече от три години.

Предвидено е апаратът да се завърне на Земята през 2020 г.

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статияАвичи – нови песни и албум след смъртта му