Начало Водещи Явор Божанков за ДЕБАТИ: Работата на служебното правителство е да организира честни...

Явор Божанков за ДЕБАТИ: Работата на служебното правителство е да организира честни избори, те правят всичко друго, но не и това

39
Явор Божанков
Явор Божанков/Снимка: БТА

Явор Божанков е юрист, народен представител и председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Роден е на 11 февруари 1990 г. в Горна Оряховица. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Юрисконсулт в дружество, в което е съдружник с баща си. Депутат е в 44-ото Народно събрание от ПГ „БСП за България“, член на Комисията по правни въпроси и Комисията по околната среда и водите. Независим народен представител в 48-ото Народно събрание. Водач на МИР Габрово на предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. от листата на ПП-ДБ. Съосновател и член на сдружение „С вяра в доброто“.

– Г-н Божанков, виждаме че служебният кабинет набляга на кадровата политика през последните дни. Как може да бъде обяснена такава активност?

– В предишни служебни правителства, когато се действаше по този начин, сме казвали едно – работата на служебното правителство е да организира честни избори, те правят всичко друго, но не и това.

Към онзи момент нямаше конституционен текст, който казва какво точно трябва да направи служебното правителство.

Сега обаче, след поправките, ситуацията е друга. В Конституцията, след поправката от 2023 година, изрично е записано, че основна задача на служебния кабинет е да организира честни избори.

Всъщност, тук вече имаме пряко нарушаване на Конституцията.

Да, факт е, че перфектна промяна няма, но когато едни хора решат да нарушават закон или конституция, няма реформа, която да може да ги спре. Единствено могат да ги спрат избирателите, които, ако оценят колко сериозно е това, трябва да ги накажат по съответния начин. А това става на избори.

Каквито и промени, каквито и текстове да правим, то е очевидно, че преди беше президентът Радев, сега е служебният кабинет на ГЕРБ. Те могат да нарушат нормите и явно нямат вътрешна спирачка за това.

– Има ли, макар и пресилено да го наречем – чистка, в администрацията? Кадровите промени насочени ли са към хора, назначени в правителството на Николай Денков?

– „Чистка“ не е силна дума. Че има чистка – е факт. Че този служебен кабинет прави тези неща, които не са му работа, е факт. Точно както правеха и предишните на президента Радев. Случаят е същият.

Давам един пример: Скоро обявиха, че щели да направят Българската банка за развитие някакъв велик инвеститор. Каква работа има да прави служебният кабинет каквото и да е с някаква банка? Кабинет, който по Конституция просто трябва да организира честни избори. А той е тръгнал вече банки да реформира, инвеститори да ги прави.

Това е абсурд. Тези хора, които сами са участвали, доброволно са гласували, никой не ги е заставил насила да подкрепят тези промени в Конституцията, са го направили без никакво намерение оттук нататък да спазват реформите и най-вече – да спазват духа на Конституцията.

Факт е, че има чистка, не е силна дума. Тя се прави с цел да се овладее властта, защото, очевидно има намерение това да стане по силов начин.

– Очаквате ли след тези избори да има трудности при съставяне на правителство и този служебен кабинет, както и последният служебен на президента Румен Радев, да има по-дълъг живот от очакваното?

– Съвсем възможно е това. Дори и аз не съм допускал, каквото и да са правили тези хора през годините, че са в състояние през януари месец, с ясна перспектива за влизане в Еврозоната, за Шенген и една война близо до нас, те да решат да отидат на избори, които нищо няма да променят радикално.

Виждаме, че партийният интерес стои по-високо от националния интерес на България.

Защото България нямаше интерес от нови предсрочни избори. Това крие не само възможност за нов цикъл избори. Това крие възможност, тази политическа криза, която успяхме да разрешим в последните 9 месеца и да успокоим държавата, да се върне с двойно по-голяма сила, отколкото преди две години.

Това го дължим на решението на ГЕРБ да отидем на избори, защото, припомням, използваха за мотив личната обида на Мария Габриел, защото тя е била страшно обидена – това е абсолютно несериозно.

Реалните мотиви ги виждаме в момента какви са. Те нямат никакво намерение да продължават реформите, а това беше причината от наша страна да не можем да продължим разговорите с тях.

Ние казахме, че не е въпросът в това кой ще бъде министър, а в това коя реформа до коя крайна дата ще се случи. И те отказаха да подпишат този документ. И сега ние виждаме, че те нямат намерение да продължават с тези реформи.

Единственото хубаво в случая е, че когато има такава колизия в демократичните общества се обръщаме към избирателите. Те трябва да решат след два месеца накъде продължаваме – по пътя на тези реформи или връщане на онова старо положение – аз го наричам „управлението на страха“, при което и бизнеса, и общините – всички знаем как се управляваше повече от десетилетие.

Ако нашето общество реши, че това е бъдещето на България, ще направи своя избор след два месеца, дава първото място на ГЕРБ и те продължават по старому. Ако реши, че това не е бъдещето на България, има си ясен избор, има една алтернатива и това е нашата коалиция, която иска да продължи по пътя на тези реформи.

– Според г-н Асен Василев повторно коалиране с ГЕРБ в едно евентуално бъдещо управление няма как да се случи. Как би могло да се стигне до правителство без участието на ПП-ДБ заедно с ГЕРБ в него?

– Това зависи, както казах, от решението на избирателите. В момента е ясно, че ГЕРБ нямат никакво намерение да бъдат извършени тези реформи, които ние поставихме като приоритет пред държавата в кабинета на акад. Денков.

Ако получат мандат с първото място, този разговор, според мен, става невъзможен.

Има хипотеза, при която ГЕРБ, заедно с „Има такъв народ“ или някоя друга партия събират мнозинство и си продължават по техния път. Тогава е ясно – получаваш ролята на опозиция, по силата на резултата от изборите.

Има и друга хипотеза – „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ печелят изборите и налагат, от позицията на победител, този дневен ред в парламента – реформата в съдебната система, реформата в службите – това, което по времето, когато преговаряхме с ГЕРБ и те отказаха да поемат като ангажимент с ясни срокове.

Ситуацията не е ужасно сложна. Да, тя крие риск кризата да се задълбочи, но в крайна сметка, нашето общество трябва да вземе категорично решение по кой път иска да продължи България.

В тази кампания лесната част е да кажем кой е виновен. Можем да кажем: ГЕРБ са виновни, пратиха ни на избори. Трудната част е да обясним какво ще стане след изборите. Нашата позиция е ясна.

Интересно ми е ГЕРБ какво казват преди изборите, какво смятат да направят различно от това, което направиха предишния път, за да спечелят мандат и да го реализират.

– Като говорим за кадрова политика – как така се оказа, че кадри на ПП-ДБ в правителството на Николай Денков останаха сега в служебния кабинет?

– Нямам логично обяснение за това. Когато няма логично обяснение, има нелогично такова. Тоест, все някаква причина има те да бъдат харесани и поканени и от друга страна пък – да приемат такава покана.

Аз не съм партиен член нито на „Продължаваме промяната“, нито на „Демократична България“, но това, което видях, е, че те обявиха партийното си решение да не участват в служебния кабинет.

И който го направи, участва в него от свое име и за своя сметка. Тези хора вече са изключени от редиците на партиите и представляват сами себе си.

Иначе, ако направя коментар какво точна са им предложили, как са ги убедили да продължат, всичко ще е спекулация, защото аз такава информация нямам.

– Вие ще бъдете ли кандидат за депутат или евродепутат от някоя от двете формации?

– Доколкото знам, за момента не са готови листите и не мога да отговоря на този въпрос. Когато са готови, това ще бъде обявено публично.

Още актуални интервюта – четете тук

предишна статияФранция покани Русия на церемонията в чест на 80-ата годишнината от Десанта в Нормандия, но без Путин
следваща статияАтаката на Иран срещу Израел: Замесените страни извлякоха печалба от нея