Начало Водещи Юли е бил най-горещият месец на Земята

Юли е бил най-горещият месец на Земята

965
изменението в климата

Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога в световен мащаб, заяви в четвъртък Националната администрация за океански и атмосферни условия на САЩ (NOAA), докато сателитните данни показват, че полярният лед се е свил до най-ниските си нива.

Според учените, средната глобална температура за месеца е била с 0,95 градуса по Целзий над средната за 20-ти век от 15,8 градуса по Целзий, което прави този месец най-горещият юли откакто се води статистика от 1880 година.

„Голяма част от планетата беше обхваната от безпрецедентна жега през юли, тъй като температурите се повишиха до нови, най-високи нива, а това е най-горещия месец, регистриран някога. Рекордната жега също сви арктическия и антарктическия морски лед до историческо ниски нива“, посочва Агенцията.

Констатациите потвърдиха данни, публикувани от Службата за изменение на климата на ЕС „Коперник“ на 5 август, въпреки че маржът на новия рекорд в сравнение с последния, през юли 2016 г., е по-голям според данните на САЩ.

Гореща вълна премина през цяла Европа миналия месец. В САЩ 150 милиона души се бореха да останат на хладно от равнините на Средния Запад до Атлантическия бряг, а местните медии съобщиха за поне шест смъртни случая.

„9 от 10-те най-горещи месеци юли са били от 2005 г. насам, като последните пет години са и петте най-горещи“, заяви Националната администрация за океански и атмосферни условия въз основа на своите данни.

Най-горещият юли е регистриран и в Аляска. Рекордите за най-високи температури бяха подобрени и в няколко държави в Европа.

Юли е бил и най-горещият месец в цяла Африка като цяло.

Имало е и някои региони с по-ниски от средните температури, включително части от Скандинавия и Западна и Източна Русия, където температурите са били с поне 1,5 градуса по Целзий под средните.

Междувременно средният арктически морски лед е спаднал до рекордно ниско ниво за юли – 1,9 милиона квадратни километра или с 19,8% под средното ниво и надмина предишното историческо дъно от юли 2012 година.

предишна статияПроменят движението в София заради шампионат по шофиране
следваща статияInstagram пуска функция срещу фалшиво съдържание