Начало Свят Шулц на път да клекне за правителство с Меркел

Шулц на път да клекне за правителство с Меркел

1035

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц обяви, че партията му ще участва в разговорите за намиране на изход от кризата и формиране на правителство. Той даде пресконференция след вчерашната си среща с президента Щайнмайер и последвалите я осемчасови нощни разговори на паритйното ръководство.

Решението, поясни Шулц, е взето от чувство за отговорност за Германия и Европа след провала в неделя на опита за формиране на трипартийна коалиция между консерваторите, зелени, либерали.

Досега Шулц беше за оставане в опозиция, дори с цената на нови избори. Това е и желанието на членската маса. Подкрепата за ново правителство обаче не значи непременно участие в коалиция.

„В следващите дни и седмици ще се проведат много разговори, ще обсъдим всяка следваща стъпка вътре в ръководството на партията и парламентарната група. Няма автоматично движение в нито една посока. Само едно нещо е вече много ясно – ако разговорите ни доведат до участие в правителство под каквато и да форма и състав, членовете на нашата партия ще гласуват за това“, заяви Шулц.

предишна статияДепутати решиха: Няма да плащаме на ЕК заради газовия пазар
следваща статияНай-скандалните моменти от магазини по повод Black Friday (ВИДЕО)