Начало Свят Шолц: Популисти искат Германия да напусне ЕС

Шолц: Популисти искат Германия да напусне ЕС

24
Олаф Шолц
Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц изрази негодувание от призиви за ослабване на Европейския съюз, които нарича безотговорни и вредни за обединението. Това съобщи агенция Ройтерс.

Някои политици показват желание Германия да напусне ЕС, а други се стремят да ослабят съюза, докато трети виждат Русия и Китай като модели за следване, сподели Шолц във видеообръщение по повод Деня на Европа. „Какво безумие, което може да доведе до саморазрушение!“, коментира той преди предстоящите избори за Европейски парламент.

Изследвания на общественото мнение показват рекордно високи резултати за националистическите и евроскептични партии. Очаква се избирателите да накажат традиционните партии за това, че не успяха да контролират високата инфлация и имиграцията, както и за липсата на достъпни жилища и здравеопазване, отбелязва Ройтерс.

По-рано тази година съпредседателката на германската крайнодесница „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел призова за референдум относно членството в ЕС и ограничаване на властта на Европейската комисия.

Днес Шолц отбеляза, че единството на Европа е от критично значение в светлината на конфликта между Русия и Украйна, както и преди предстоящите президентски избори в САЩ през ноември. „Колко безотговорни трябва да сте, за да залагате нашето обединение в Европа в такъв момент?“, попита той.