Начало Свят Шокираща мизерия в приют на ужасите! Върлува краста

Шокираща мизерия в приют на ужасите! Върлува краста

79
Снимката е илюстративна Снимка: istock
Снимката е илюстративна
Снимка: istock

Информация за ужасното състояние в център за възрастни с увреждания в окръг Прахова в Румъния беше разпространена от местните медии.

Представители от Националния орган за защита на потребителите наказаха с 35 000 леи (14 000 лв.) Центъра за невропсихиатрично възстановяване и рехабилитация за възрастни с увреждания в Калинещ, след като откриха отлагания, мазнини, замърсени прибори за хранене, легла с изцапани матраци и възглавници, ръждясали радиатори, счупени прозорци, протекли стени, олющен таван, замърсено спално бельо, липсващи плочки в коридорите, нехигиенични подови настилки, съобщава БТА.

Тези нередности са само част от проблемите, които бяха установени, уточнява надзорният орган, цитиран от Диджи24.
Една от сградите на центъра дори не може да бъде проверена в момента, защото пациентите там са под карантина заради краста.

Предизвикателствата в този център не са нови. През февруари миналата година 20 обитатели на центъра бяха изолирани, след като бяха диагностицирани с краста, указва Диджи24.

Този случай е част от серията с „приютите на ужасите“ в Румъния, отбелязват местните медии. През юли миналата година разкритията на местните власти за зле третирани възрастни хора в домове за социални грижи, финансирани с обществени средства, доведоха до уволнения и оставки.

В края на август 2023 г. еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит изрази безпокойство за начина, по който се отнасят към възрастните и хората с увреждания в социалните центрове в Румъния. Тогава той подчерта, че „е необходимо да се предприемат подобрения и конкретни действия в деинституционализацията на хората с увреждания и предоставянето на качествени грижи на достъпни цени в дългосрочен план в страната“.

Още международни новини – четете тук

предишна статияКирил Господинов има незабравими филмови роли, които са белег на времето, в което е живял, каза Христо Мутафчиев
следваща статияПроф. Огнян Минчев за ротацията: Извиването на ръце логично доведе до задънена улица