Начало Свят Шефът на тайните служби на Молдова: Русия прави опити да дестабилизира страната

Шефът на тайните служби на Молдова: Русия прави опити да дестабилизира страната

59
Кремъл
Кремъл се опитва да разклати стабилността в Молдова

Главният на изтражителската служба в Молдова съобщи днес, че Русия планира нови действия за намеса във вътрешните работи на страната чрез провокации на протести, намеса в предстоящите президентски избори и саботиране на усилията за присъединяване на Кишинев към Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Александру Мустеата, ръководител на Службата за информация и сигурност, заяви, че неговата агенция е установила интензивен опит от руските служби за сигурност от 2023 година насам и очаква още дестабилизиращи действия този и следващия година.

„Руските разузнавателни органи плануват да се намесят в изборите тази година“, сподели Мустеата пред журналистите. „Имаме информация, че има опити да се дискредитира референдумът за европейската интеграция, да се намеси в президентските избори, както и да се компрометират правителствени институции и политици, които подкрепят присъединяването на Молдова към Европейския съюз.“

Москва отхвърля обвиненията за намеса и обвинява президентката Мая Санду в разпалване на антируски настроения в страната.

Санду планира да кандидатства за втори мандат на президентските избори, които се очакват тази есен, а партията й спечели над 40% от гласовете на местните избори, съобщава Ройтерс. Правителството също планира народен референдум за проевропейския път на страната, въпреки че все още не е определена дата за провеждането му.

Още международни новини – четете тук