Начало България Шест уникални имена черпят днес

Шест уникални имена черпят днес

1365

На 21 януари православната църква почита св. преподобни Максим Изповедник, св. мъченик Неофит от Витиния, св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Името Максим има латински корени и идва от думата maximilianus, която в превод означава „най-великият“.

Св. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци.

Той е роден в богато и уважавано семейство. Водил е усилена борба срещу навлизащата монотелитска ерес, според която християнството не било богочовешка религия.

Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.

В знак на почит го провъзгласили за игумен, но светецът отказал и предпочел уединението. След този период се отправил към Африка, за да се бори с езичеството.

Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и впоследствие бил съден в Цариград като държавен изменник, след което изпратен на заточение в Тракия.

След години отново бил подложен на изтезания, за да не може повече да пази и проповядва вярата си. Същата съдба сполетяла и свети Анастасий. Двамата били изпратени на заточение.

На 21 януари се празнува и Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден.

Той е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

На днешната дата имен ден празнуват Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит.

Името Валери от латински означава „силен, здрав“. Неофит пък е от гръцки език и означава „новопокръстен“.

предишна статияЕто ги 10-те задължителни храни в нашето меню
следваща статияИвелин Попов няма да играе в Рубин. Тимът от Казан му предлага само 40 000 евро на месец