Начало Водещи Шарл Мишел се отказа от участие в евроизборите

Шарл Мишел се отказа от участие в евроизборите

89
Шарл Мишел
Шарл Мишел/ Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че ще остане на поста си до края на мандата и няма да участва в изборите за евродепутати през юни. Това бе предадено от белгийските медии и цитирано от БТА.

Мишел изрази съжаление и изненада от реакциите на своето решение да ръководи листата на своята партия „Реформаторско движение“ за изборите на Европейски парламент. Той добави, че не иска противоречията да влияят на дейността на институцията, която управлява.

Ядосани и с право: Защо европейците се разяриха заради оттеглянето на Шарл Мишел

През началото на месеца Мишел обяви, че реши да подаде оставка след полагането на клетва от новите евродепутати през юли. Това даде възможност временно да бъде поето ръководството на Европейския съвет от държавата, председателстваща Съвета на ЕС. През този период председател ще е Унгария, което означава, че Европейският съвет може да бъде оглавен от премиера Виктор Орбан, който е изолиран в ЕС заради въпросите за законността и подкрепата за Украйна. Мишел изрази надежда, че Европейският съвет ще успее да избере неговия наследник навреме, за да избегне Орбан да поеме ръководството на институцията.

Още новини от Европа – четете тук