Начало Водещи Чудо в родопска църква! Лечебен камък привлича стотици (СНИМКИ)

Чудо в родопска църква! Лечебен камък привлича стотици (СНИМКИ)

194
Църквата с лечебния камък
Църквата с лечебния камък


Предположението, че в 173-годишната църква в родопското село Косово се намира камък с чудодейна сила, привлича стотици посетители. Известно е, че той има лечебни и очистващи свойства, когато човек го стъпи. Освен този камък, посетителите на храма хвърлят окото и на автентичните стенописи и икони. Църквата е обявена за паметник на културата, както и други 63 къщи в селото.

„Откакто стана известно за лечебния камък в нашия храм, идват много посетители“, заявяват местните жители. Местността е скрита в Родопите и се стига до нея чрез отбивка от основния път Пловдив-Смолян. Разстоянието до селото е 197 км от София, 50 км от Пловдив и 30 км от Асеновград.

В селото са запазени стари къщи, новите също се строят във възрожденски стил
В селото са запазени стари къщи, новите също се строят във възрожденски стил

Според запазените исторически данни Косово е заселено през XVII век. Разцветът му е към края на XIX век. Много от къщите, изградени по това време, са запазени до днес и са реновирани. Две от сградите са дело на известния майстор Хаджи Георги Станчовски. В типичния възрожденски родопски архитектурен стил е началното училище „Захари Стоянов“.

Сградата на някогашното начално училище "Захари Стоянов"
Сградата на някогашното начално училище „Захари Стоянов“
Каменна и рисувана икона на дърво в центъра на Косово
Каменна и рисувана икона на дърво в центъра на Косово

Най-голямата и най-емблематична къща в селото е Хаджийската, изградена през 1853 г., която в момента е част от възрожденския комплекс „Косовските къщи“. През 2007 г. каменната постройка получава сребърна марка за качество „Автентична България“ и награда за дизайн и атмосфера.
„Всеки, който посети Косово, определено трябва да се застополи в култовата ни кръчма „Безгрижен живот“, където сервират най-добрия пататник в Родопите“, твърдят местните жители.

Още любопитни новини – четете тук