Начало Анализ Чудовището Ураган, как се ражда, кои са кръстниците на ураганите

Чудовището Ураган, как се ражда, кои са кръстниците на ураганите

1710
Ураган

Всяка година светът преживява сезона на ураганите. Стотици буреносни системи се формират в тропическите райони около Екватора и между 40 и 50 от тези бури се засилват до ниво ураган.

В Северното полукълбо сезонът на ураганите е от 1 юни до 30 ноември, а в Южното – от януари до март. Ураганите набират енергията си, движейки през океаните, като изсмукват топъл и влажен тропически въздух от повърхността, вдигайки по-хладен въздух нагоре. Представете си… дишане. Все едно бурята вдишва и след това издиша. Ураганът се засилва докато това „дишане“ бъде прекъснато – когато бурята се сблъска със сушата. Тогава бурята бързо губи сила, но след като отприщи скорости на вятъра до над 300 км/ч в крайбрежните райони. ( Скоростта на ветровете, унищожили остров Барбуда достигна почти 300 км/ч).

Как работят ураганите?

За да бъде разбрано как действат ураганите, трябва да се знаят основните принципи на атмосферното налягане. Газовете, които съставят атмосферата на Земята, се влияят от гравитацията на Планетата. Атмосферата й е с тегло 5.5 квадрилиона тона (4.99 квадрилион метрични тона).

Прочетете повече ТУК:

Чудовището Ураган, как се ражда, кои са кръстниците на ураганите

 

предишна статияВеликобритания може да не е единствената жертва на Брекзит
следваща статияПетър Стоянов: Да се работи за България е чест