Начало Водещи Човечеството вече е изразходвало ресурсите на планетата за тази година

Човечеството вече е изразходвало ресурсите на планетата за тази година

1304
Планета, Земя, човечество
източник: Pixabay

От понеделник, човечеството ще живее на кредит, тъй като вече е изчерпало всички природни ресурси, предлагани от планетата, като вода, почва и чист въздух, два месеца по-рано в сравнение с предходния период от 20 години, според изчисленията на Global Footprint Network, цитирани от АФП.

„Човечеството в момента използва екологичните ресурси 1,75 пъти по-бързо“, отколкото са възможностите за възстановяване на екосистемите. Или с други думи казано, на човечеството ще са необходими 1, 75 планети, за да произвеждат достатъчно и да посрещнат неговите нужди при настоящите нива на потребление.

„Ние изяждаме природния капитал на нашата планета, намалявайки бъдещия й капацитет за възстановяване“, предупреждава неправителствената организация.

Моделът на консумация според страните разкрива големи разлики. „Ако всички живееха като французите, щяха да са ни необходими 2.7 планети“ и пет планети, ако всички приемат консуматорския модел на американците.

Последиците от този световен екологичен преразход стават все по-очевидни под формата на обезлесяване, ерозия на почвата, загуба на биологично разнообразие или натрупване на въглероден диоксид в атмосферата. Последното води до климатични промени и по-чести екстремни метеорологични събития.

За да се измести денят на преразход до 31 декември, „основният лост на действието се отнася до емисиите на парникови газове, които сами по себе си представляват 60 % от глобалния ни екологичен отпечатък“, казват от WWF. „Чрез намаляване на емисиите на CO2 с 50 % можем да спечелим 93 дни през годината или да отложим деня на преразход за октомври“, изчисляват еколозите.

предишна статияПоскъпват тол таксите в Сърбия
следваща статияМегън Маркъл е гост-редактор на Vogue