Начало Водещи Чехия забранява излизането от кварталите за три седмици

Чехия забранява излизането от кварталите за три седмици

795
Чехия забранява

Чехия въвежда нови ограничения като забранява излизането от кварталите. Мерките влизат в сила от понеделник и ще важат за срок от три седмици. Изключения ще се правят само за ходенето на работа, посещение на лекар или в учреждение и грижа за близки. Това обясни вътрешният министър Ян Хамачек.

Хората ще трябва да попълват специално заявление, в което ще се посочва причината за напускане на квартала и да го предоставят в случай на проверка. Детските градини затварят врати, а учениците в първи и втори клас минават на онлайн обучение като по-големите деца.

Намалява се и броят на магазините, които ще останат отворени, семейства няма да се допускат в аптеките или на местата, където се предлагат стоки от първа необходимост. Задължително става носенето на маска с максимална степен на защита на обществени места

Чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че новите мерки са необходими, за да се защити живота на хората.

„Трябва да го направим, за да предотвратим колапс на болниците. Ако не го направим, целият свят ще гледа Бергамо в Чешката република“, предупреди премиерът.

Ако е възможно, стойте си у дома, призова министърът на вътрешните работи Ян Хамачек. Той обяви, че за прилагането на мерките ще помагат полицаи и военни. Чехия през декември опита временно да разхлаби ограничения, но за кратко. Стигна се до ново затягане заради сериозния ръст на случаите.

В същото време кризата в страната затвори цели компании, сред които и чешките авиолинии.

В момента ситуацията в Чехия е изключително тежка. В момента заболеваемостта там е в пъти по-висока от тази в повечето останали европейски държави. Данните за миналата седмица показват, че заразените са 1120 на 100 000.

За сравнение втората по заболеваемост страна – Естония за същия период със 703 на 100 000. У нас за тези две седмици заболяемостта е 186 на 100 000.

предишна статияЕдна от зодиите днес ще е изкушена от многобройни покупки
следваща статияОтново напрежение на границата с Гърция, превозвачи готови на бунт