Начало Култура Честваме 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Честваме 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

1373

Днес се навършват 170 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев (6 януари 1848 г./25 декември 1847 г. по стар стил – 1 юни 1876 г.).

Той живее само 28 години, но остава в националната памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Единствените останали предмети от живота му са четири – джобният му часовник, писалищните му принадлежности. Те могат да бъдат видени в музея на Ботев в родния му град.

Христо Ботев е роден в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. В ранните си години учи в Карлово, Калофер и Одеса. Впоследствие известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

Когато през 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от Петко Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев – „Майце си“. В края на 1867 г. заживява в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.

Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой на четата. Привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Тържествата за 170-годишнината от рождението на героя започнаха още вчера в родния му град – Калофер. Днес те ще продължават с митинг-поклонение в мемориалния комплекс „Христо Ботев“ и полагане на „Гирлянд на славата“ пред паметника на националния ни герой.

предишна статияВижте най-забавните животни (ВИДЕО)
следваща статияКриптовалута, създадена на шега, струва над 1 млрд. долара