Начало Свят Чернобил – 38 г. от най-тежката авария в историята на човечеството

Чернобил – 38 г. от най-тежката авария в историята на човечеството

59
Чернобил
Атомната елекктроцентрала в Чернобил

Днес се навършват 38 години от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, Украйна. Този ден се отбелязва и Международният ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи.

През нощта на 26 април 1986 г. в четвъртия енергиен блок на централната избухва мощна експлозия, последвана от пожар. Пожарът гореше 10 дни и доведе до изтичане на огромно количество радиоактивни вещества в атмосферата.

Експерти посочват, че засегнатият район е около 160 хил. кв. км. Зоните, които най-силно пострадаха от радиацията, са разделени на четири групи.

Първата е забранената зона, разпоредена от военните на Съветския съюз. Тя обхваща радиус от около 30 км около атомната централа и изисква евакуация на населението.

Следват зоните за преселване, където замърсяването е значително, зоната на пребиваване с право на преместване и зоната на пребиваване с предпочитан социално-икономически статус. Градовете Припят и Чернобил бяха напълно евакуирани заради радиацията след аварията в Украйна. Над 300 000 души, живеещи в района на бедствието, бяха принудени да се напуснат домовете си.

В България населението също пострада сериозно от радиацията. Това се дължи на липсата на информация и действия от страна на комунистическите власти по време на инцидента.

На 15 декември 2000 г. централата в Чернобил беше окончателно затворена, като световната общност инвестира над 2 млрд. евро за построяването на нов специален саркофаг над четвъртия реактор, за да се предотврати изтичането на радиация от него за следващите 100 години.

Над 2 млн. души са засегнати от аварията в Чернобил

Стотици хора загинаха от радиацията, която получиха при пожара. Сред тях бяха пожарникарите и ликвидаторите, които рискуваха живота си за да се справят с последиците.

Чернобилската катастрофа доведе до над 250 000 случая на рак, от които почти 100 000 бяха фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени предположи, че смъртните случаи в резултат на Чернобил са около 25 000, което е шест пъти повече от прогнозата на ООН. Според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът би отнел живота на 16 000 европейци до 2065 г.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияНовият председател на Патентното ведомство на България Оля Димитрова за БТА: Броят на патентните заявки от български академични институции надвишава този на подадените от юридически и физически лица
следваща статияПоследно заседание на 49-ото Народно събрание