Черепи Боливия

Боливийците почитат черепи, наречени „натитас“, като част от древна традиция с произход от обичаите на коренното население, за които се вярва, че носят късмет и защита.

Натитас се държат през по-голямата част от годината в домовете, но на Деня на черепа биват украсени и изложени на гробището. Това става една седмица след Деня на вси светии. Смята се, че традицията се корени в обичая на хората, говорещи езика урус-чипая, да изравят телата на любимите си на първата годишнина от смъртта им.

Традицията, представляваща смес от католически и местни вярвания,  е доста разпространена след коренното население на страната. Приятели и семейства се възхищават на черепите, украсени с шапки и пера, на градското гробище в столицата Ла Пас. По време на празненствата участниците дават на черепите храна и дори цигари.

череп Боливия

Католическата църква не одобрява горната практика, но когато енорията отказа да отвори вратите на гробището преди 12 години, участниците в тържествата хвърляха камъни по църквата и изпочупиха стъклата на прозорците й. Сега енорийските свещеници дори са поканени да посетят гробището и благословят церемонията.

Традициите и културата на аймара, кечуа и други народностни групи остават силни в Боливия. Коренното население е мнозинство в страната, разположена в сърцето на Южна Америка.

 

предишна статияАко не си изпълниш нормата в Китай, пиеш урина и ядеш хлебарки /ВИДЕО/
следваща статияКокошките и евроскептицизма