Начало Водещи Червеното месо може да не е толкова вредно

Червеното месо може да не е толкова вредно

1576
месо

Да се спре консумацията на червени меса е обичайна препоръка на диетолози и други лекари, за да се предпазим от рак и проблеми със сърцето, пише АФП.

Нови проучвания показват, обаче, че картината далеч не е толкова ясна, като рисковете от консумация на червени меса са ниски, а данните че този вид храна в вредна са несистематични.

В публикувани в Годишник на вътрешната медицина (Annals of Internal Medicine) препоръки, комисия от изследователи от 7 държави пишат, че „възрастните могат да продължат консумацията на непреработени червени меса“.

Съветът, който веднага предизвика критика от други специалисти, казва още, че възрастните могат да продължат да консумират и обработени меса.

Прегледът на темата, който беше публикуван в журнал, редактиран от Американската колегия на лекарите, анализирал множество изследвания и систематизирал данните.

Оказало се, че намаляването на консумацията на червени меса с три порции седмично, сваля смъртността от рак със 7 случая на 1000 души.

Учените твърдят, че това е незначителен процент, а освен това данните, използвани за да се постигне тази статистика, били с „нисък процент на достоверност“.

Освен това, данните, свързващи консумацията на червени меса със сърдечно-съдови заболявания и диабет, били с „много ниско качество“.

„Хората трябва сами да преценят дали да консумират, ние им даваме най-добрата възможна, средна оценка на реалната ситуация.“, казва Брадли Джонстън, който е епидемиолог от престижен университет в Канада и е участвал в систематизирането на данните.

Учените казват, че искат да се сложи край на старомодната практика да се дават генерализирани препоръки за храненето и да се наблегне на доказателствата, че персоналния подход е много по-ефективен.

Международната агенция за изследване на раковите заболявания на Световната здравна организация пише в официалните си становища, че обработеното месо е канцерогенно, а червените меса „вероятно са канцерогенни“.

От агенцията казват, след публикуването на новото изследване, че не възнамеряват да променят своите позиции и препоръки.

Кевин Маконуей, британски професор по статистика казва, че за съжаление научните доказателства в областта, реално не дават ясни отговори.

„Депресиращо е, че всичко това сочи, че след толкова години и милиони участници в различни проучвания, все още не знаем много по темата.“, казва статистикът.

предишна статияНа първи октомври отбелязваме няколко световни празника
следваща статияЕдни ще трябва да дадат свобода на любимия човек, други ще осъществяват плановете с размах