кирил ананиев, оставката

От 15 юни отпаднаха част от ограничителните мерки, въведени с промени в Закона за здравето и със заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Все пак обаче извънредната епидемична обстановка ще остане в сила до края на юни месец.

Какво обаче остава в сила, какви са правата и задълженията ни“

Без училище (присъствено)

  • Преустановени са присъствените учебни занятия в училищата, центровете за подкрепа на личностно развитие и специализираните обслужващи звена от системата на предучилищното и училищното образование, както и във висшите училища. Институциите от системата на предучилищното и училищното образование организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а  висшите училища организират обучение и оценяване на студенти, специализанти и на докторанти доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. Изключение от забраната се допуска по отношение на присъствието на деца, на ученици, на студенти и на докторанти на територията на институции от системата на предучилищното и училищното образование и на територията на висшите училища за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити по практика  и за подготовката на учебна 2020/2021 г., когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние в електронна среда и/или е неотложно реалното присъствие. Изключение се допуска и по отношение на присъствието на деца и ученици за осъществяване на дейности за подкрепа на личностно развитие по смисъла на Закона за предучилищното и училищното образование. (Заповед № РД-01-337 от 13.06.2020 г.)

Спортни мертоприятия с публика

  • Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи, на открито и закрито могат да се провеждат в присъствието на публика, при заетост на местата до 50% от общия им капацитет, при настаняване на зрителите, най-малко през 1 седалка или при спазване на дистанция от 1,5 м, както и при спазване на  определените в заповедта на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки и указания. (Заповед № РД-01-337 от 13.06.2020 г.)

Конференции и семинари

  • Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия могат да се провеждат при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет, при спазване на определените в заповедта на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки и указания. (Заповед № РД-01-337 от 13.06.2020 г.)

Време за култура

  • Културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет на закрито и открито (в т.ч в читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други), както и при спазване определените в заповедта на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки и указания. (Заповед № РД-01-337 от 13.06.2020 г.)

Свиждания в болници и социални домове

  • Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. (Заповед № РД-01-337 от 13.06.2020 г.)

Маски само в…

  • Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.), които се използват съгласно препоръките в заповедта на министъра на здравеопазването. (Заповед № РД-01-331 от 12.06.2020 г.)

Дистанционна работа

  • Всички работодатели и органи по назначаване, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, организират дистанционна форма на работа за служителите си (надомна работа/работа от разстояние). Когато е невъзможно прилагане на дистанционна форма на работа, работодателите/органите по назначаване задължително организират провеждането на противоепидемичните мерки в работните помещения, определени в заповедта на министъра на здравеопазването. (Заповед № РД-01-331 от 12.06.2020 г.)

Влизане и излизане от България

  • Въведена е временна забрана за влизане на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт (забраната не важи за българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна Гора членовете на семействата на български граждани, както и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства. Определени са и други изключения, с които можете да се запознаете в заповедта на министъра на здравеопазването. Изключенията важат и по отношение на транзитното преминаване. (Заповед-РД-01-338 от 13.06.2020 г.)

14-дневна карантина

  • Всички лица, които влизат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия и Република  Португалия,  както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна Гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице. (Заповед-РД-01-338 от 13.06.2020 г.)
предишна статияИвайло Калфин: Вероятно сме кандидатствали в еврозоната, но аз не съм виждал документ за това
следваща статияДокога ще пазим бабичките нощем?