Цяла Европа ще отбележи за първи път Ден без загинали на пътя

1205

Първи Европейски ден без загинали на пътя ще се проведе на територията на цяла Европа на 21 септември. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

„Ежедневно 70 души губят живота си при пътни инциденти в Европа. Двама от тях са в България. Други 370 души са с някакви увреждания при злополуки в Европа. Нека в този ден да обединим усилията си бъдем по-толерантни, по-внимателни, по-отговорни, да спазваме правилата за движение по пътищата и всеки с поведението си да допринесе към общата цел – един ден без жертви при пътно-транспортни произшествия“, заяви шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Със специално послание към шофьорите в Европа излезе и Ейдън Рийд, президент на TISPOL. В него той отбеляза с тревога, че в началото на това десетилетие държавите са постигнали значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени.

„Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата“, коментира Рийд.

предишна статияДогодина ще работим с 1 ден по-малко! Ето кога са официалните почивки
следваща статияБербатов се дипломира и обяви: Готов съм за министър!