Начало Свят Цунами удря Истанбул при земетресение от 7,5 в Мраморно море (СНИМКИ)

Цунами удря Истанбул при земетресение от 7,5 в Мраморно море (СНИМКИ)

34
истанбул
Най-вероятно трус ще има в точка между Силиври, Истанбул и Принцовите острови.

Драматичното изявление на проф. д-р Ахмет Ерджан, известен турски сеизмолог, свързано с Истанбул и вероятно цунами, което може да последва голямото земетресение в регионите около Мраморно, Средиземно, Егейско и дори в Черно море, стана ясно вчера. 

Прогнозата е, че голямото земетресение в Истанбул, което се очаква в Мраморно море с магнитуд 7,5, ще произведе мощни вълни, достигащи брега бързо. Според Ерджан, опасността е по-голяма в тесните заливи покрай 16-милионния град.

Проф. д-р Ахмет Ерджан, инженер-геофизик, разкри размерите на очакваното цунами, предизвикано от земетресение, което се очаква в турския крайбрежен регион. Той сподели информацията си в социалната мрежа Х и обясни колко бързо ще достигнат вълните до бреговете на Мраморно, Черно, Егейско и Средиземно море след земетресението.

Цунамито и бреговете

В случай на земетресение с магнитуд 7,5 в Мраморно море, което включва и град Истанбул, голямото цунами може да създаде вълни от 1 до 2,5 метра и да достигне до 5 метра височина.

Според проф. Ерджан, цунамито може да навлезе в сушата от 50 до 300 метра и да достигне бреговете в рамките на 4 до 20 минути след земетресението.

Прогнозата включва и регионите на Егейско и Средиземноморско море: Земетресението там може да породи вълни от 1 до 3,5 метра, с височина на ескалацията до 5,5 метра на места.

Периодът, в който вълните могат да достигнат брега, варира от 5 до 30 минути с потенциал да се преместят на разстояние от 100 до 2500 метра навътре.

Черно море ще бъде най-слабо засегнато поради разстоянието си от сеизмичната активност. В сравнение, разломите в Мраморно море ще действат най-силно вертикално с компонента от 1-5 метра на вълната. Очаква се цунамито да достигне бреговете в рамките на 4 до 20 минути след земетресението.

Истанбул се подготвя за потенциалното бедствие чрез маркиране на местата за евакуация в крайбрежните райони със специални табели за цунами.

Община Истанбул, чрез Отдела за управление на риска от земетресения и подобряване на градската среда, вече изпълнява плана за действие при цунами. Предупредителни табели са разположени в бреговете на Мраморно море в 17 области, като към момента са поставени над 100 табели в различни райони.

Всички тези мерки са предприети с цел минимизиране на загубите от евентуално цунами.

предишна статияБорисов и Пеевски не искат сглобка с ПП-ДБ. Очертава се служебен кабинет с неясен мандат
следваща статияНай-голямата причина скоро да няма редовен кабинет: „Боташ“ да прокарва руски газ за Европа