celery1

Целината е позната като здравословна храна, но малко хора разбират в пълнота какво означава тя за човешкото здраве. Китайски фермери в южната част на страната използват това растение за лечение на епилепсия, а сега CSPC, фармацевтична компания в Северен Китай, направи от него лекарство за пострадали от удар. Наричат го бутилфталид или NBP.

Ключът е в това, че химикалът може да премина през това, което е познато като „кръвно-мозъчна бариера“, а повечето молекули не могат. Когато достигне в мозъка, препаратът укрепва циркулацията на кръвта и предпазва митохондриите – енергийните двигатели на нашето тяло. NBP е показал ефективност при 78% от пациентите, които страдат от блокаж на кръвния ток в мозъка.

„Никой не вярваше, че ще съумеем да създадем и патентоваме лекарство като NBP. В продължение на 5 години губехме пари. Това е голямо предизвикателство. Но като погледнем назад, това бе пътят, по който стигнахме дотук – като преодоляваме предизвикателства“ – каза Лу Лиюн, изпълнителен вицепрезидент на фармацевтичното дружество.

Въпреки всичко компанията се довери на своите изследователи и тяхното лекарство се оказа голям пазарен успех. През 2017 година продажбите на NBP достигнаха 3,5 милиарда юана /около 500 милиона долара/.

Никой не може да открадне успеха им. Разказът за CSPC е част от историята как китайците изобретяват и използват технологиите. В продължение на 4 десетилетия компанията разработи 200 лекарствени препарата – за лечение на диабет, удари, високо кръвно и дори тумори. Сега амбицията й е да лекува повече хора па света.

Последното лекарство сега минава през процеса на одобрение на Администрацията на САЩ по храните и лекарствата. Ако бъде прието, има добри изгледи в бъдеще да лекува и американци.

CSPC не е единствената китайска компания, която храни такива амбиции. Приходът на Китай от износ на патентовани изделия е 4,8 милиарда щатски долара миналата година – трикратен скок в сравнение с 2016.

Китай обаче е все още голям купувач на технологии. Страната е платила 28,6 милиарда долара за лицензирани патенти през последната година – 15 пъти повече от 2001, когато се присъедини към Световната търговска организация.

Президентът на САЩ поиска от финансовия департамент да ограничи китайските технологични инвестиции. Само че трансграничният трансфер на технологии винаги е бил основен елемент на икономическата интеграция. Въпросът е как търговското противопоставяне между САЩ и Китай ще се отрази на обмена на знание в световен мащаб.

 

предишна статия5 страхотни упражнения, при които трябва просто да стоите неподвижно
следваща статияДжанет Джаксън и „Рейдиохед“ са сред новите претенденти за Залата на славата на рокендрола