Хюндай

Южнокорейският автомобилен производител „Хюндай“ направи вчера представяне-разходка в бъдещето, като показа кола, която може да ходи и да се катери на крака с колела.

На годишното „Къстъмър електроникс шоу“ в Лас Вегас от „Хюндай“ заявиха, че концептуалното превозното средство „Елевейт“ е било създадено, за да позволи придвижването по тежък терен след инцидент или при природно бедствие. Като пример бе дадено, че колата може да се придвижи на колела например до мястото на земетресение или цунами и после да се вдигне на краката си и да ходи през пресечения терен, който би спрял обикновените автомобили.

Това превозно средство може да бъде употребявано и в по-конвенционални градски ситуации, каза пред „Ройтерс“ дизайнерът Дейвид Байрън от консултантската фирма „Съндберг – Ферар“ по време на презентацията.

„Идеята ни беше можем ли да помогнем на някой да се измъкне от снежна канавка? Можем ли да помогнем на някой да се издигне до предната врата, ако друг не може да излезе през нея вследствие на увреждане и в инвалидна количка, ако няма рампа?“ – обясни той.

Байрън демонстрира с прототипа как шасито на превозното средство се отделя от краката с колела, разрешавайки различни по вид каросерии да се сменят в зависимост от нуждите. Робот в умален размер пък демонстрира двата вида походка на превозното средство – като бозайник и като влечуго – които му разрешават да се придвижи във всяка посока.

Въпреки че новата концепция на „Хюндай“ напредва, не е вероятно да я видим в местния магазин за автомобили в скоро време. Според Байрън, за да функционира както трябва, е необходимо още доработване и програмиране. По думите му има още много работа, защото това е изобретение и изисква време.

 

предишна статияКевин Спейси се яви в съда по обвинение в сексуално посегателство
следваща статияСняг, студ и дъжд