Начало Свят Хърватският президент отрече да е обиждал българите

Хърватският президент отрече да е обиждал българите

84
Хърватският президент
Зоран Миланович
Снимка: getty images

Президентът на Хърватия, Зоран Миланович, заяви, че с изявата си „Хърватия е на дъното на ЕС след изтеглянето на европейски пари и че само България е по-зле“, той не е наранил българите, а се подиграва на правителството в страната си, което нарича „глупаци“ гражданите си.

По време на посещението си в Златар в събота Миланович добави: „Всеки ден се молим на Бог България да остане последна и нищо да не ѝ се случи, защото иначе Хърватия става номер едно в тази класация“, след което според хърватските медии българите са поканили на среща хърватския посланик в София Ясна Огненовац и са изразили недоволството си, съобщава онлайн порталът Indeks.

От Външното ни министерство изразиха „дълбоко разочарование от изявлението на президента Миланович“ и подчертаха, че „изявлението е неприемливо за България и не е в съответствие с отличните двустранни отношения между двете страни“. МВнР изрази надежда, че „хърватското правителство ще се дистанцира от това изказване“.

Хърватският президент обясни, че вече преди е критикувал страната си по отношение на тегленето на европари.

Тази е подигравка, за съжаление, за определени хора в Хърватия, които ни правят социален случай, не успяват да получат достатъчно европейски средства, затова сме предпоследни. Обикновено се гледа кой е последен. България е винаги последна (…) Хърватия е предпоследна, каза Миланович.

Още международни новини – четете тук

предишна статияГлавчев разкри защо отмени решението за частната детска болница
следваща статияГлавчев разкри защо отмени решението за частната детска болница