Начало Новини Хърватите гласуват днес за нов парламент

Хърватите гласуват днес за нов парламент

59
Хърватите гласуват днес за нов парламент

Хърватите ще се отправят днес към избирателните урни, за да изберат нов парламент след предизборна кампания, в която един срещу друг се изправиха премиер и президент.

Веднага след като насрочи изборите, държавният глава Зоран Миланович обяви неочаквано, че той ще бъде кандидатът за премиер на най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия. Конституционният съд постанови, че кандидатурата му е несъвместима с президентския пост и ако иска да участва в кампанията, трябва да подаде оставка. Той обаче не се съобрази с това решение.

Влизането на 57-годишния Миланович в изборната надпревара даде предизборен тласък на социалдемократите и намали шансовете на настоящия премиер – 54-годишния Андрей Пленкович, за трети мандат.

Според резултати от допитване на Ипсос, обявени в неделя от хърватската Нова ТВ, ХДО би спечелила 60 места в 151-местния парламент, а социалдемократите  – 41. Това означава, че нито една от двете основни партии няма да успеят самостоятелно да съставят правителство.

Дясната националистическа партия Отечествено движение се очаква да получи 15 места в парламента, лявата зелената платформа Можем – 11 места, а дясната Мост – 9 места според анкетата.

Осемте години на управление на бившия евродепутат Пленкович бе белязано от обвинения в корупция. Под него ръководство обаче Хърватия, която е член на НАТО и ЕС, влезе миналата година в еврозоната и Шенген, а икономиката отчита растеж за миналата година над средния за ЕС.

Обвиненията в корупция, които Миланович отправя към управляващите, и цветистата му реторика, намират отклик у много от избирателите, и както сочат анкети, той води по популярност пред Пленкович. Хърватският президент има критично отношение към ЕС . Той е против оказването на помощ на Украйна във войната с Русия, а също така не подкрепя присъединяването на Киев към НАТО. 

 

предишна статияПари Сен Жермен и Борусия Дортмунд се класираха на полуфиналите в Шампионска лига
следваща статияОпасни валежи с гръмотевици: НИМХ обяви жълт и оранжев код за някои области