Начало Анализ Хубаво ли е да се спи в камион, или победа за българските...

Хубаво ли е да се спи в камион, или победа за българските робовладелци

1352
Андрей Новаков
на снимката: евродепутатът Андрей Новаков; източник: Facebook

Имаше един руски социалистически филм, в който двама намират едно съкровище и като добри граждани решават да го предадат на държавата, защото тя по това време е собственик на средствата за производство, на съкровищата и подземните богатства и на каквото друго подобно благо се сетите. До тук добре, само че възниква проблем кое е държавата? Партията? Партийните дейци? А може би ръководителите? Или хората? До края на филма двамата герои търсят държавата и а, а да я намерят, но тя се изплъзва. Всъщност така и не я намират и в крайна сметка става ясно, че държава няма.

У нас ситуацията не е по-различна, макар че още никой не е намерил съкровище, държавата е факт, но само като правна фигура. Реално я няма, защото не работи в интерес на хората.

В началото на седмицата Борисов кацна на правителствения ВИП от Албания (знам, звучи като виц, ама е истина) и обяви пред събралата се тълпа от се радостни граждани мениджъри на транспортни фирми и присъстващите медии, че не трябва да се надуват фанфари и да се удрят барабани по повод победата над Макрон. Ама защо? Нали наскоро го посрещна в София с многозначителното „парле ву франсе“, а сега враг…Ставало дума за упорита и ежедневна работа за изясняване на позицията на България по директивата „Мобилност“, която предвиждаше международните шофьори на тирове да спят в мотели и да се прибират в България на всеки 3 месеца. Не знам как може да се счита като победа срещу президента на Франция гол във вратата на българския работник. Нима е победа за България, около 150 хил. български шофьори да спят в камионите. Българските работодатели не са спали в камион и не ги интересува дали служителите им, които са принудени да спят по този начин и да ходят по нужда в паркове и полета се чувстват добре…Всъщност на нас българите това ни е основният проблем: нямаме чувство за общност, за екосистема. За разлика от нас съседите ни имат. Вижте Румъния или Гърция, която в началото на август излиза от спасителната програма. А ние сме още в сме зациклили прехода.

 

Евродепутатът Андрей Новаков, член на комисията по транспорт на Европарламента, като опълченец на Шипка отстоявал „националния“ интерес и свършил работата? И аз тук като двамата герои от руския филм ще питам какво е „нация“ и какви са интересите й? Защото според мене е редно не президентът на Франция да се грижи за интересите на българските работници, които са данъкоплатци на територията, на която г-н Борисов е премиер, а самият Борисов. Но очевидно има и друга гледна точка… тази на работодателите и управляващите. Като при това тя е противоположна на моята и по всяка вероятност – на тази  българските шофьори, предадени от политиците и превърнати от работодателите си в роби.

Питам, не като филмов герой, а като български гражданин и журналист: КАКВО Е ДЪРЖАВАТА? ИМА ЛИ Я? НЯКОЙ ВИЖДАЛ ЛИ Я Е?

Тя е превзета от някакъв приятелски кръг, който както виждаме напоследък има общи бизнес интереси – иска да строи АЕЦ“Белене“ с нашите пари и плаши Европа, че ако не му играе по свирката, ще инициира подписка за напускане на ЕС. И като излезе от ЕС къде ще отиде – държавата и приятелския кръг? В Евразийскя съюз? На тези хора искаме сериозно да предложим следната тема за размисъл – ако страната излезе от ЕС от къде държавата ще вземе пари, за да раздава поръчки на бизнеса? Засега Русия само взема пари от България.

предишна статияЦърквата почита Всички български светии
следваща статияЕдна от зодиите ще получи повишение, друга – да се готви за изневяра