Начало България Христо Иванов: Нашата идея беше редовното правителство да се назначава за служебно,...

Христо Иванов: Нашата идея беше редовното правителство да се назначава за служебно, ГЕРБ и ДПС се възпротивиха

74
христо иванов

В началото, идеята за промени в Конституцията относно служебното правителство беше, че кабинетът трябва да се преназначава с указ на президента за служебен. Но това предложение беше отхвърлено от ГЕРБ и ДПС.

Това разкри съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ДБ-ПП) Христо Иванов по bTV.

Причина за тези коментари бяха критиките на президента при връчването на мандата за формиране на правителството на ПП-ДБ, което те веднага върнаха. Според Румен Радев тези нови текстове могат да доведат до конституционна криза.

„Конституционните текстове се създават за дълъг период от време, не са създадени по време на конкретни политически условия, не са написани с цел борба с президента“, каза Иванов.

Отговорно на който беше идеята да се ограничите изборът на служебен премиер, Иванов посочи:

„Тази идея беше споделена от всички политически сили, които бяха част от конституционното мнозинство. Идвайки от опита с предишната версия на конституцията, беше установено, че има полусистема на президентско управление, което е в противоречие с основното принципно, че България е с парламентарно управление.

Нашето първо предложение в ПП-ДБ беше кабинетът да бъде преназначен като служебен с указ на президента, с ограничени правомощия. Този модел е доминиращ в Европа. Колегите от ГЕРБ и ДПС бяха против това, затова преминахме към другия модел“, поясни Иванов.

Радев попари исканията за избори „2 в 1“ и ги обвърза с „необмислените“ промени в Конституцията

Той също така обсъди дали е възможно поради конституционни причини изборите да бъдат „две в едно“ на 9 юни. „Всичко е възможно. Напълно възможно, разумено и целядейство би било изборите да се проведат ‘две в едно’, защото нямаме неограничени финансови ресурси“, поясни Иванов.

Обаче, като вземем предвид, че всички политически сили, включително и ние, обявиха, че няма да участват в опити за трети мандат. И ДПС, и ГЕРБ, и БСП направиха такова заявление. Математически, парламентът няма да може да избере правителство. Увеление третия мандат би било безотговорно, според него.

Президентът Румен Радев счита, че вероятно няма да бъдат проведени избори „две в едно“.

„Разбирам вашите притеснения, но вече е късно за такъв апел. Предупредих да не се правят необмислени промени в Конституцията, особено по въпроса за служебния кабинет. Вие направихте тези промени и сега има повече въпроси отговори“, каза Румен Радев на ПП-ДБ в президентството.

Опциите за избор на министър-председател се свишеха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана. Елена Чернева-Маркова беше единствената номинация за служебен премиер, която не беше свързана с политическа партия и може сигурност да се твърди, че няма конфликт на интереси, поясни държавният глава.

Това увеличава вероятността за политическо служебно правителство, според него.

Вижте още новини тук

 

предишна статияРеал Мадрид продължава договорите на Начо Фернандес и Лукас Васкес
следваща статияРуска компания е започнала да сглобява модел на "Ситроен" с китайски части в бивш завод на "Стелантис" до Москва