Начало България Христо Иванов: Да се уволни шефката на Агенцията по вписвания

Христо Иванов: Да се уволни шефката на Агенцията по вписвания

1474
Христо Иванов, Зорница Даскалова

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова да бъде отстранена от длъжност заради безпрецедентния срив на Търговския регистър, който е неизползваем от миналата седмица.

За това призова лидерът на „Да, България” Христо Иванов. В ефира на БТВ той заяви, че премиерът Бойко Борисов трябва да гарантира, че кризата ще бъде разрешена бързо, а не случаят да се „замитане“, както досега.

„По наше време ръководството на агенция в края на всяка седмица проверяваше системата, както и дали се е копирала информация. Външна фирма направи цялостен анализ и направи множество препоръки. Абсолютно целият процес беше анализиран. Имаше две резервни хранилища… Аварията е резултат или от умишлено, или от недоглеждане, или от немарливост“, коментира Иванов.

По думите му „хората трябва да си проверят фирмите, в момента няма гаранции за нищо. Става дума за огромни суми“.

Преди два дни Иванов призова премиера да свика Съвета по сигурността към Министерския съвет, тъй като ситуацията представлява риск за националната сигурност.

Бившият правосъден министър смята, че основният проблем при функционирането на Търговския регистър е, че липсва централна инфраструктура, която да гарантира регулярна проверка на сигурността.

Само преди ден Зорница Даскалова даде пресконференция в опит да изясни детайлите около срива на системата, но вместо това засили съмненията около тоталното безсилие на властите.

Информацията от Търговския регистър трябва да се пази на още две места, ако се получи срив на основните системи. Не е ясно обаче колко често данните са били архивирани и дали при срива има загуба на информация. Даскалова не успя да даде отговор на този въпрос в сряда.

„Би трябвало да работи…“, заяви тя, попитана дали техническият център за поддръжка на системата в Шумен е изправен.

Запитана отново дали това означава, че работи или по-скоро, е тя не знае дали работи, шефката на агенцията добави откровено: „То по документи и Търговският регистър би трябвало да работи, ама не работи.“

предишна статияБорисов: Над 200 училища в страната се ремонтират основно
следваща статияВ Испания пуснаха за продажба летяща кола (СНИМКИ)