Начало България Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

1506
великден

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата. Това каза в интервю енорийският свещеник в катедралния храм „Св. Неделя“ отец Кирил.

„Това е най-великото събитие в цялата човешка история, най-голямото чудо. Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Това

е денят на Пасха Христова. Чрез своето славно възкресение Исус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на божието обещаниe“, обясни той и добави, че по този начин е изпълнил своята божествена мисия, а именно да остави на човешкия род своето божествено учение за праведен живот.

„Чрез своите кръстни страдания и кръстна смърт той е изкупил първородния грях на човешкия род. Изкуплението което нашият спасител е извършил на кръста е за целия човешки род, но спасението това е лично дело. Всички ние си помагаме в делото на спасението, което е висшата цел в църквата. Всички ние имаме дълг в този ден да се радваме и веселим, защото именно заради нас Христос дойде на Земята и заради нашето спасение той възкръсна от мъртвите“, заяви свещеникът.

Попитан как може обществото да бъде обединено, отец Кирил, отново ни връща към библията, в която пише, че преди своето славно възкресение, нашият спасител се е молил в Гециманската градина. Той е имал кървави капки пот. Толкова усърдна е била неговата молитва.

„Той е знаел какво ще стане с него, какви старадания ще петърпи доброволно, невинно, заради нас, грешните люде. Но нека бъде, не моята воля, а твоята.

Точно в тази молитва, той казва да бъдем всички едно. Това е наш дълг като люде, които сме просветени, люде, които сме съзнателни, да спазваме божиите заповеди, да имаме любов към бога преди всичко и любов към своите ближни. Когато имаме любов ние ще простим прегрешенията на нашите близки. В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението“, заяви отецът и добави, че омразата, злобата, завистта, разделението идват от дявола и нечистите сили. А съединението, хармонията, любовта, съгласието, сговора – всичко това е от Бога.

Отец Кирил припомни каква е символиката в боядисването на яйца и месенето на козунаци. „Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва, от това че света след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава Христос Воскресе. Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото“, каза отецът.

На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“. „Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха“, уточни още той и пожела на миряните да носят в сърцата си пасхалната радост и да имаме пълнота на тази радост. Христос Воскресе!

предишна статияАПИ: Промяна в движението заради празниците
следваща статия28 април – Световен ден за безопасност на труда