Начало България Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

99
Великден

Воскресение! Православният свят празнува чудото на Възкрeсението на Божия Син – Исус Христос.

Празничното пасхално богослужение се проведе в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

С това се събуждат и най-светлите човешки добродетели – вяра, надежда и любов, както и силата на доброто, живееща чрез Бог в сърцето на всеки един от нас.

В този специален ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението.

Според традицията православните се чукат с боядисани яйца. Легендата разказва, че след Възкресението Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава „Христос Воскресе“.

Червеното яйце символизира зародиша на живота, който имаме в Христа. Самият той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос проля заради нас и цветът на победата над злото.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос предава просветление на всички. Между Великден и Петдесетница хората се поздравяват с „Христос Воскресе“.

Митрополит Григорий председателства на литургията за Възкресение в катедралата „Св. Александър Невски“

Наместник-председателят на Светия синод – митрополит Григорий, оглави светата литургия за Възкресение Христово – Пасха, която започна в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Велика събота. Катедралата беше пълна с вярващи, както и площадът около нея. Много семейства пристигнаха със своите деца.

Благодатният огън, донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим, се използва за богослуженията за Великден. Преди минути Благодатният огън от синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ пристигна с тържествено шествие за началото на литургията в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.