телевизия

Хората на средна възраст, които гледат прекалено много телевизия, бързо си губят паметта, цитира в. „Дейли Мейл“ резултатите от изследване.

Хората над 50 г., които гледат телевизия повече от три часа и половина на ден губят паметта си по-бързо, от тези, които не правят така.

Изследването на учени от Университетския колеж в Лондон е продължило шест години. Станало ясно, че тези, които гледат телевизия повече от три часа и половина, губят около 10% от паметта си, а тези, които гледат по-малко в синия екран – само 5%.

Гледането на телевизия е пасивно прекарване на времето и не стимулира достатъчно мозъка.

Но, както отбелязва професор Ендрю Стептоу, който е ръководил изследването, гледането на документални и общообразователни програми може да стимулира работата на мозъка, независимо от възрастта.

По време на изследването доброволци на възраст над 50 г. били анкетирани по колко часа гледат телевизия. След това правели тестове на паметта им – давали им списък с десет думи и изисквали веднага да ги повторят.

В продължение на следващите минути им били давани и други задачи, а след това отново искали от доброволците да повторят десетте думи от началото на теста.

Същият експеримент бил проведен със същите хора шест години по-късно.

предишна статияРанното настъпване на пролетта е опасно за птиците
следваща статияВлошаване на времето – облаци и превалявания днес