Начало Водещи Холивуд бойкотира щата Джорджия заради рестриктивния закон за абортите

Холивуд бойкотира щата Джорджия заради рестриктивния закон за абортите

1089
Джорджия, аборти, закон

Новият закон за абортите в американския щат Джорджия предизвика огромна вълна от недоволство в Холивуд, съобщава Би Би Си. Десетки актьори и продуцентски компании се подписаха под отворено писмо, в което посочват, че няма да работят в щата, ако законът, който забранява прекъсването на бременността след шестата седмица, бъде приет.

Джорджия е поредният щат, който приема рестриктивните мерки срещу абортите.

Активистката на движението „Аз също“ – актрисата Алиса Милано призова американските жени да се присъединят към нейния „секс“ протест. Пост на звездата в социалната мрежа предизвика истински дебат и доведе до създаването на хаштаг „Секс протест“, който набира все по-голяма популярност в САЩ.

Така нареченият „закон на сърдечния ритъм“, който беше подписан от губернатора на щата Брайън Кемп миналия вторник, трябва да влезе в сила от 1 януари. Очаква се обаче законодателството да бъде оспорено в съда.

Федерален съдия блокира подобен закон в Кентъки, който беше предвидено да влезе в сила незабавно след подписването си, с мотива, че е противоконституционен. В Мисисипи също прокараха подобно законодателство, което трябва да влезе в сила през юли, но също беше оспорено в съда. В Охайо законът за абортите през 2016 година получи вето от губернатора.

Мотивът на опонентите на законодателството е, че много от жените все още не знаят че са бременни в шестата седмица, като сутрешното им неразположение започва едва в деветата седмица.

Ако Холивуд изпълни заканата си то това ще донесе големи финансови загуби за Джорджия. През миналата година от заснемането на филмови и телевизионни продукции в хазната са постъпили около 2,7 милиарда долара. Блокбъстъри, удостоени с престижни награди като „Черната пантера“ и поредицата „Игрите на глада“ са заснети в щата както и култовият телевизионен сериал „Живите мъртви“.

Сред актьорите, готови да бойкотират филмовата и телевизионна продукция в щата, освен Алиса Милано, са и Ейми Шумър, Кристина Апългейт, Алек Болдуин и Шон Пен.

предишна статияКъща за 1 евро край Сицилия? Възможно ли е?
следваща статияМиси Елиът, Алекс Лакамор и Джъстин Тимбърлейк станаха „Доктор Хонорис кауза“ на „Бъркли“