Императорски пингвини
Императорски пингвини

Хиляди бебета на императорски пингвини са се удавили, когато ледът, на който са били отглеждани, се е разрушил от тежките климатични условия, предаде Би Би Си. Инцидентът се е случил през 2016 г. в новооткритото море Уедъл в Антарктика.

Учените твърдят, че откакто колонията на ръба на ледения шелф Брънт е потънала, възрастните птици не показват никакви признаци, че се опитват да възстановят популацията. И вероятно би било безсмислено да се опитват, тъй като гигантският айсберг е на път да се разруши.

Драматичната загуба на младите императорски птици е докладвана от екип на британската Антарктическа служба за проучване.

Питър Фретуъл и Фил Тратан са забелязали изчезването на т. нар. колония Халей Бей чрез сателитни изображения. Но популацията на Брънт, равняваща се на средно от 14 000 до 25 000 гнездящи двойки в продължение на няколко десетилетия (5-9% от световната популация), по същество е изчезнала за една нощ.

Императорските пингвини са най-високият и най-тежкият от видовете пингвини и се нуждаят от надеждни късове от морски лед, на които да се размножават. Тази ледена платформа трябва да се запази от април, когато птиците пристигат, до декември, когато малките им порастват. Ако морският лед се разпадне твърде рано, младите птици няма още да имат пера, с които да могат да плуват. Това изглежда е било причината те да се удавят през 2016 г. Силните ветрове са способствали за разрушението, издълбавайки морския лед, заседнал отстрани на дебелия шелф на Брънт.

Чувствителността на тази колония към променящите се тенденции при морския лед илюстрира влиянието, което бъдещото затопляне в Антарктида може да окаже върху императорските пингвини. Изследванията показват, че видовете могат да загубят между 50% и 70% от световната си популация до края на този век, ако морският лед намалее до степента, която компютърните модели предвиждат.

предишна статияВъзходът на Huawei
следваща статияРуски диетолог дава съвети как се приготвят шишчета