На снимката: британските принцове Уилям /ляво/ и Хари

Всеки от своя страна двамата братя врагове, Уилям и Хари, публикуваха съобщения в социалните мрежи, призоваващи за единство срещу пандемията от коронавирус. Те не пропускат да припомнят основните правила за борба с вируса, но и да подкрепят благотворителни организации.

Принц Уилям и принц Хари далеч не са в добри отношения, след Мекзит – и дори много по-рано – изправени пред коронавируса, те изпращат същите съобщения. Всъщност тази сряда, те говориха почти едновременно в социалните мрежи. Принц Хари и съпругата му Меган бяха първите, които заговориха: „Сега повече от всякога се нуждаем един от друг. Ние се нуждаем един от друг за истината, за подкрепа и да се чувстваме по-малко сами по време, което може да бъде страшно“, пишат херцогинята и херцогът на Съсекс. Ако все още не са обявили конкретни мерки за подпомагане на борбата с коронавируса, принц Уилям говори няколко часа по-късно, като говори за неговата фондация, National Emergency Trust.

Във видео, публикувано в социалните мрежи на Кесингтънроял, по-големият принц призова Обединеното кралство да се обедини срещу пандемията. „Винаги, когато се стигне до изпитание, народът на Обединеното кралство винаги е имал тази уникална способност да си помага и да се обединява“, казва той. „Начинът, по който местните общности подкрепят страдащите, показва най-доброто от нашите ценности и човешка природа“, добавя той. След това той обясни значението на асоциациите и апелира за дарения за неговата организация, National Trust за извънредни ситуации, фонд за помощ при бедствия, стартирал миналия ноември. Това позволява „да се канализират [дарения] по най-добрия възможен начин“. Асоциацията му дава възможност да се събират дарения и след това да се разпределят по-справедливо между благотворителни асоциации, за да се помогне на тези, които страдат от пандемията.

предишна статияОще един слънчев ден
следваща статияСелин Дион: Да се грижим за себе си и за близките!