Начало Водещи Хапче лекува алкохолизъм? Истина или лъжа

Хапче лекува алкохолизъм? Истина или лъжа

8227
алкохол, хапче

Учените изобретиха лекарство против алкохолизма. Хапчето е дело на създателя на  фармацевтичния продукт мелдоний и член на Латвийската академия на науките – Иварс Калвинс.

В разработването на лекарството за намаляване на влечението към алкохола са се включили и специалисти от латвийския Институт за органичен синтез.

„Наскоро в Латвия беше прието за преодоляване на алкохолната зависимост да се използват лекарства, които след като сте пили глътка алкохол, буквално отравят организма, което води до виене на свят, гадене и други неприятни ефекти. Новото лекарство има друга цел – човек, който иска да се отърве от жаждата за алкохол, не да се чувства зле, а обратното. И тогава намалява желанието да изпие чаша, или бутилка алкохол“, казва изобретателят Калвинс пред вестник“ Латвияс авизе“.

Принципът на лекарството се основава на ефекта върху мозъка на биологично активните растителни вещества, които стимулират синтеза на хормона на щастието.

Алкохолът синтезира този хормон по изкуствен начин. В допълнение към това алкохолът, бидейки наркотик, води до появата на допълнителни рецептори.

В резултат на това пиещият се нуждае от големи дози, за да постигне „щастие“.

Новото средство обаче не причинява образуването на допълнителни рецептори и дори, както твърдят учените, намалява количеството на придобитите „екстри“.

предишна статияСофийският маратон променя движението в столицата
следваща статияНещастията на обвинения в сексуален тормоз Харви Уейнстейн продължават