Начало Свят „Хамас“ обвини Израел за провала на преговорите за спиране на огъня в...

„Хамас“ обвини Израел за провала на преговорите за спиране на огъня в Газа

39
Израел - Хамас
Снимка: БТА

По-рано, Палестинското движение „Хамас“ обвини израелското правителство за провала на преговорите за спиране на огъня в Газа, както и за отказа да отговори на основните искания на палестинския народ и съпротивата на „Хамас“.

Изявленията идват след като „Хамас“ се придържа към своята позиция, представена на 14 март, докато израелската окупация продължава да блокира сключването на споразумение. След провала на преговорите, движението отново обвини премиера на Израел и неговото правителство за положението.

Променената позиция на „Хамас“ включва подкрепата за шестседмично примирие, като включва връщане на разселените палестинци по домовете им и размяна на затворници, поясни агенция Ройтерс.

Посредниците, които водят преговорите, включват САЩ, Катар и Египет, и целта им е да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа след продължителната война.

Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа, което беше приветствано от „Хамас“, включително готовност за размяна на заложници срещу затворници. В резултат на това, Израел отмени планирано посещение във Вашингтон, като обвини САЩ за подкопаване на военните и освобождаващите усилия.

Прочетете още международни новини тук