„Фьодор“ няма да работи автономно с инструменти

Програмата за експерименти по управлението на робота Фьодор на борда на Международната космическа станция (МКС) включва той да работи с отвертка и пожарогасител, съобщи Александър Блошенко, шеф в „Роскосмос“.

Става дума за включване-изключване на електрически конектори, използване на стандартни предмети: от отвертка и ключ до пожарогасител, каза Блошенко пред телевизионния канал „Россия 1“.

Според него „Фьодор“ няма да работи автономно с инструменти на борда на космическата станция, а под контрола на руски космонавт.

Блошенко също нарече слухове информацията, че роботът Фьодор не можел да мине през люка на космическия кораб „Союз“, поради което се наложило да бъдат намалени размерите на плещите му.. Според него роботът винаги е минавал през люка и ако това не е така, те просто могат да демонтират ръцете му и да му ги сложат обратно вече на МКС.

По-рано беше съобщено, че изстрелването на ракетата-носител „Союз-2.1а“ с космическия кораб „Союз МС-14“, с който Фьодор ще замине за МКС, е предвидено за 22 август.

предишна статияВ колежа скъсали Ед Шийрън по музика
следваща статияЖените от една от зодиите днес ще разцъфтят, а друга може да си поиграе на изневяра