Начало Анализ „Франс прес“: Търговската война САЩ-Китай обхваща стоки за 100 млрд. долара

„Франс прес“: Търговската война САЩ-Китай обхваща стоки за 100 млрд. долара

1036
САЩ, Китай

От четвъртък на обяд САЩ ще наложат 25% вносни мита на допълнителни 16 милиарда долара за китайски продукти, като общата сума ще достигне над 1000 позиции на стойност около 50 милиарда долара в търговията за година.

Китай реагира „око за око“ , на долара с долар на стотици американски стоки, довеждайки общата стойност на засегнатите стоки до 100 млрд. долара, една седма от общата годишна търговия между САЩ и Китай.

Взети на прицел китайски стоки за износ

Администрацията на Тръмп твърди, че агресивната позиция е насочена към натиска на Пекин да промени политиките, които позволяват и насърчават кражбата на американската технология и несправедливо подбиват американските производители.

Тарифите са насочени към китайски стоки – като части за самолети и компютърни твърди дискове – от които, твърди Вашингтон, Пекин се е възползва чрез нелоялни търговски практики.

Китай обвини САЩ, че са започнали „най-голямата търговска война в икономическата история“.

Компютрите, електрониката и машините са сред най-силно засегнатите, включително 1,1 млрд. долара внос на компютърни процесори и същото количество електрически машини.

Следващата по-голяма жертва са 700 милиона долара в интегрални схеми, 500 милиона долара в соларни клетки и 400 милиона долара в компютърна памет.

Мотоциклети, доилни машини

Също така в наказателния списък са доилни машини за млечни крави, инкубатори за пилета, устройства за запис на полетите, рентгенови тръби, булдозери и дъгови лампи, както и мотоциклети и мотопеди.

Призрачни продукти

Докато взетите на прицел първи пет продукта от Китай са общо за около 9 млрд. долара, има десетки продукти, които през последните две години не са виждали никакъв внос – или много малки количества.

Космически кораби, хеликоптери, микровълнови тръби, части от ядрен реактор, телескопи, локомотиви и регенерирани гуми са сред стоките, подлежащи на мита, но е малко вероятно те да бъдат засегнати от тях на практика.

САЩ усещат болката

По ирония на съдбата, стоките, към които САЩ са насочили отмъщението си, са предимно междинни продукти, произведени в Китай от мултинационални компании, внасяни от базирани в САЩ производители и не засягат китайски фирми, сочи според анализ на икономистите.

Икономистите от института за международна икономика Питърсън твърдят, че почти всички американски мита, налагани на Китай до момента, са за междинни стоки и основно оборудване, необходими на американската индустрия.

Китай отвръща на удара

Досега Китай отмъщаваше долар за долар, което засегна селскостопански стоки и автомобили през юли, с нови данъци върху петрола от САЩ и още коли, които ще дойдат в четвъртък.

Най-болезнено може би е митото за американската соя, тъй като това пречи на ключов експортен пазар за американските фермери, които през миналата година са изпратили в Китай от този продукт за 14 млрд. долара.

Китай обеща да атакува 650 различни американски износни позиции, включително хибридни електрически и офроуд автомобили, самосвали, асфалт, машини за магнитно-резонанса томография и мотоциклети.

Списъкът включва също говеждо месо, свинско месо, много видове риба и десетки плодове и ядки.

Цената на емблематичните „Харли Дейвидсън“ ще се вдигне поне с 20%, казва представител на магазина в Пекин.

Ще има и още

50-те милиарда долара стоки, подлежащи на мита, са само първият кръг. Службата на американския търговски представител търси 25% мита върху стоки за още 200 млрд. долара, като тази седмица се провеждат изслушвания. Тези мерки могат да влязат в сила още през следващия месец.

И тъй като Китай обеща да продължи да отвръща, Тръмп заплашва да вземе на мушката стоките за всичките 500 милиарда долара, внасяни от САЩ.

предишна статияСвободни ли сте? Остров на Малдивите предлага най-сладката работа на света
следваща статияЦената за задържане на Гърция в еврозоната