Мариано Рахой
на снимката: бившият премиер на Испания Мариано Рахой предаде властта на лидера на опозицията Педро Санчез

Испанският премиер Мариано Рахой призна поражението си още преди вота на недоверие, който със сигурност щеше да го свали от власт. Това откри пътя за заемане на поста от лидера на опозицията Педро Санчес, негов отдавнашен съперник.

„Голяма чест е – няма по-гобляма – да си премиер на Испания“, каза Рахой в парламента след като позздрави санчес, а депутатите от негонвата консервативна народна партия го аплодираха със ставане на крака.

Без никакъв обрат в последния момент , абсолютно мнозинството от депутатите, сред които каталунски сепаратисти и баски националисти, гласуваха недоверие, вот, който беше поискан миналата седмица от социалистите вследствие на корупционен скандал, засягащ народната партия включващ (НП).

„Днес подписваме нова страница в историята на демокрацията в нашата страна“, каза Санчес пред парламента, където депутатите ще започнат да гласуват.

Но депутатът от НП Рафаел Ернандо му каза, че ще влезе в кабинета на премиера „през ​​задната врата“, след като не успя да спечели гласуването през 2015 и 2016 г.

„За първи път можем да получим премиер, който не е спечелил изборите“, отвърна той.

За да прокарат предложението за вот на недоверие, социалистите, които държат само 84 от 350-те места в парламента, трябваше да се договорят с партии, с които преди това се сблъскаха, като каталунските сепаратисти и антиелитарната Подемос.

Като такова, дори и с обещанията за достатъчно дълго управление, за да възстанови „институционалната стабилност“, новото правителство на Санчес вероятно ще бъде в голяма степен нестабилно.

Аитор Естебан от баската партия PNV, чиято подкрепа се оказа решителна за успеха на предложението, заяви в четвъртък, че едно правителство на малцинството ще бъде „слабо и трудно, сложно“.

„Това ще бъде постоянно опа, бум, леле.“

Скандал стигна твърде далеч

Рахой стана първият испански премиер, който ще загуби вот на недоверие, откакто страната премина към демокрация след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г.

Макар че Рахой оцеля при подобно гласуване миналата година, петъчното гласуване постави под чертата управлението на 63-годишния премиер, което започна през 2011 г. и през което той наложи драстични съкращения на разходите преди да спечели преизбиране през 2015 и 2016 г.

Въпреки че спечели последните два избора, той не успя да постигне абсолютното мнозинство от първия си мандат.

Той върна Испания обратно на пътя на растежа след опустошителна икономическа криза, въпреки че безработицата остава доста висока, Работните места са несигурни и много хора се оплакват от неравенство.

Но неговият мандат също така беше помрачен от поредица корупционни скандали, включващи бивши членове на НП.

И още един скандал, който подтикна социалистите да внесат предложението за вот на недоверие, след като съд обяви, че е разкрил огромна система от подкупи, давани на бивши служители на НП, в замяна на доходоносни обществени договори между 1999 и 2005 г.

Националният съд, който се занимава с големи наказателни дела, осъди 29 души, които имат връзка с НП, включително бивш ковчежник на партията, на затвор.

Магистратите също така разпоредиха партията да изплати 245 000 евро, получени от схемата, за да подпомогне финансирането на предизборни кампании.

Партията не е корумпирана

Рахой стана първият действащ премиер на Испания, който даде показания в рамките на съдебен процес, когато бе призован за свидетел миналата година.

В решението си съдът заяви, че доверието в свидетелските показания на Рахой „трябва да бъде поставено под съмнение“.

По време на дебатите в четвъртък Рахой заяви, че делото за корупция „не засяга членове на правителството“ и повтори аргумента на партията, че само малък брой от нейните политици са били опетнени от корупция.

„В НП е имало корумпирани хора, признавам го, но НП не е корумпирана партия“, каза той, като отправи атаки към социалистите, които също бяха опетнени от скандал през годините.

„ Ти да не си Майка Тереза от Калкута? От позицията на коя морална власт говориш?“, каза той на Санчес.

предишна статияТурският президент забрани Uber
следваща статияЩе изгонят ли Зукърбърг от собствената му компания?