Начало Анализ „Франс прес“: Македонският премиер не се предава

„Франс прес“: Македонският премиер не се предава

1477
Зоран Заев

Премиерът на Македония обеща да продължи с действията за промяна името на страната, след като гласоподавателите го одобриха на референдум, но резултатът изглеждаше несигурен в понеделник, когато противниците заявиха, че ниската избирателна активност прави резултата недействителен.

Премиерът Зоран Заев иска балканската държава да се преименува на Република Северна Македония, за да сложи край на продължителна разправия с Гърция и да изгради връзки със Запада.

Повече от 90% от използвалите правото си на глас гласоподаватели подкрепиха промяната на името в неделя, но едва малко над трета от избирателите гласува.

„Повече от 90 процента от гласовете са“ да „, така че сега е ред на парламента да потвърди волята на мнозинството“, каза Заев пред АФП в неделя.

Но противниците на тези действия казаха, че ниската избирателна активност поставя под съмнение легитимността на референдума.

Ръководителят на дясната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви пред репортери, че правителството „е загубило своята легитимност“.

„Уважавайте волята на народа“

Чрез промяната на името Заев има за цел да се отвори пътят към интеграцията със Запада, като уреди дългогодишния спор с Гърция.

Гърция има своя собствена северна провинция, носеща името Македония, и обвинява северната си съседка в териториалните амбиции.

Заев и неговият гръцки колега Алексис Ципрас се споразумяха през юни за името Северна Македония.

В замяна на новото име Атина ще се откаже от дългогодишните си възражения срещу присъединяването на балканската държава към Европейския съюз и НАТО.

Сега Заев има нужда две трети от депутатите да ратифицират сделката.

Той има подкрепа от етническите албански групи в своята коалиция, но също така ще трябва да спечели опозиционните депутати.

Мицкоски заяви, че гласоподавателите са отговорили на призивите за бойкот на референдума и призовава правителството да „зачита волята на народа“.

Нови избори?

Вестникарски заглавия в Македония отразиха тези противоречиви реакции на резултатите.

„Повече от 600 000 граждани гласуваха“ да „“, е заглавието на първа страница на проправителствения вестник „Слободен Печат“.

„Референдумът не успя, Македония се насочва към нови избори“, гласи публикацията във в. „Вечер“, който е близо до опозицията.

За опонентите гласуването е невалидно съгласно конституционна разпоредба, изискваща 50 процента участие.

Заев обаче настоя, че тъй като референдумът е само консултативен, не е необходима 50-процентова избирателна активност.

В страната не е извършвано преброяване на населението от 2002 г. насам и има висок процент на емиграция.

Френският специалист по балкански въпроси Лоик Трежуре прецени, че броят на 1,8-те милиона гласоподаватели в избирателния списък е „напомпан“.

Управляващата коалиция на Заев има 69 депутати в 120-членния парламент.

За да се събират необходимите две трети мнозинство в парламента Заев трябва да убеди поне дузина депутати от опозицията да подкрепят решението

Ако Заев не успее, ще трябва да свика предсрочни избори през ноември.

„Заев няма да успее в парламента и ние скоро ще имаме избори, които ВМРО-ДПМНЕ ще загуби“, каза политическият коментатор Ацо Абранов.

Той припомни лошия резултат на партията в последните избори и вътрешните борби, откакто тя слезе от власт.

Стъпка към ЕС

ЕС в понеделник приветства гласуването за присъединяване към блока.

„Това е историческа възможност не само за помирение в региона, но също така и решително придвижване на страната напред по пътя ѝ към Европейския съюз“, гласи изявление на шефката на дипломацията на Евросъза Федерика Могерини и на комисаря по разширяването Йоханес Хан.

Западните сили казаха на Македония, че ако иска да се присъедини към ЕС и НАТО, няма план Б.

„Вратата на НАТО е отворена, но всички национални процедури трябва да бъдат завършени“, написа в Туитър генералният секретар на алианса е Йенс Столтенберг.

Реакцията на резултатите от вота беше смесена в Гърция, чието правителство е подложено на натиск от националистите заради сделката със Скопие.

Панос Каменос, коалиционният партньор на Ципрас, която е начело на националистическата партия „Независими гърци“, не един път е заплашвал да напусне коалицията заради сделката с Македония.

Гръцкият парламент също трябва да ратифицира договора.

Гръцкото правителство заяви, че „остава ангажирано“ с договора от юни.

Но „времето изтича, доколкото Ципрас прие много рискове“, каза анализаторът Трежуре. „Нищо не казва, че следващото гръцко правителство ще е на същата позиция.

предишна статияПринц Хари и Мегън Маркъл скоро ще станат съседи на принц Уилям и Кейт Мидълтън
следваща статияЦиганското лято продължава – и днес ще бъде слънчево