Начало Анализ „Франс прес“: Лондон финтира Брюксел, търси подкрепа сред европейците

„Франс прес“: Лондон финтира Брюксел, търси подкрепа сред европейците

1050
Брюксел

Великобритания засили предупрежденията си, че разговорите за Брекзит се провалят, докато се опитва да заобиколи Брюксел и да убеди отделните държави на Европейския съюз да подкрепят плановете за бъдещи икономически връзки.

Външният министър Джеръми Хънт посети Виена в сряда след разговори в Париж предишния ден и предупреди, че „съществува реален риск от оплескан развод, което би било геостратегическа грешка“.

Пътуването му беше част от по-широка европейска дипломатическа офанзива от страна на Великобритания, при която премиерът Тереза Мей ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в средиземноморски курорт в петък.

Тя ще се стреми да прокара предложението си за близки икономически отношения с ЕС, след като Брекзит – план за получлен, полу нечлен, който разгневи дори британските евроскептици, но тя настоява, че е единственият практически път напред.

Главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние изрази скептицизъм и миналата седмица отхвърли ключов елемент от предложението относно митата на ирландската граница.

Но Лондон се стреми да подчертае пряко на европейските столици необходимостта от по-голяма гъвкавост, предупреждавайки, че всички страни биха страдали, ако Великобритания напусне ЕС през март следващата година без споразумение.

„Вероятността да няма сделка се увеличава с всеки ден, докато не видим промяна в подхода от страна на Европейската комисия“, каза Хънт пред вестник „Лондон Ивнинг стандарт“ в интервю, публикувано във вторник.

Той добави: „Франция и Германия трябва да изпратят силен сигнал до Комисията, че трябва да преговаряме за прагматичен и разумен изход, който защитава работните места от двете страни на Канала“.

„За всяка загубена работа в Обединеното кралство ще има загубени работни места и в Европа, ако Брекзит се обърка“, каза Хънт.

Франция „сближаване“ с ЕС

Двама от подкрепящите Брекзит министри на Мей, включително предшественика на Хънт Борис Джонсън, подадоха оставка заради нейния план за Брекзит миналия месец, заявявайки, че това ще подкопае възможностите за напускане на ЕС.

Но Мей продължава напред, обсъжда го с германския канцлер Ангела Меркел миналия месец и проведе разговори миналата седмица с австрийските и чешките лидери.

В петък Мей ще има среща и частна вечеря с Макрон в резиденцията на френския президент в Брегансон, и ще стане първият чуждестранен лидер, който ще бъде поканен там.

Източник от правителството заяви пред „Таймс“, че Франция „поддържа огън“ за плана за Брекзит на Мей.

Това идва след визита в Париж на нейния министър за Брекзит Доминик Рааб в четвъртък, и друга миналата седмица на нейния министър на икономиката Грег Кларк, който посети също Италия и Португалия.

Франция се възприема като придържаща се към особено твърда линия по преговорите за Брекзит, особено по отношение на финансовите услуги, където открито се стреми да завладее бизнеса от Лондонското Сити.

Някои британски официални лица също смятат, че Франция се противопоставя и на продължаващото британско участие в спътниковата програма „Галилео“ на ЕС поради потенциалните ползи за собствения си аерокосмически сектор.

Въпреки това австрийският външен министър Карин Кнайсел предупреди след разговори с Хънт в сряда срещу опитите за разделяне на блока, като заяви, че има „висока степен на сближаване“ в ЕС за това как да се продължи.

Кнайсел, чиято страна понастоящем държи ротационното председателство на ЕС, добави, че е „много ясно“, че Европейската комисия ръководи преговорите.

Самият Барние заяви миналата седмица, че няма разминаване между него и 27-те лидери на ЕС в преговорите.

Притеснения от Брекзит

Тъй като правителството отива на очароваща офанзива в чужбина, в Британия се разрастват опасения относно практическото въздействие на напускането на ЕС без споразумение.

От „Даунинг стрийт“ бяха принудени да отрекат в понеделник, че има планове за използване на военните, но министрите потвърдиха плановете си за складиране на храни и лекарства.

Влиянието на решението на Великобритания да напусне ЕС вече се усеща – официалните данни, публикувани във вторник, показват, че Великобритания е единствената държава от Г7, която ще преживее забавяне през 2017 г.

Междувременно исканията за свобода на информацията от около 30 местни власти, подадени от Sky News, разкриха загрижеността си от Брекзит, вариращи от спад в цените на земеделските земи до липса на европейци, работещи в сектора на социалните грижи.

предишна статияПроменя се движението по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ заради изграждане на метрото
следваща статияТурско-американските отношения трябва да бъдат поставени в хладилника