туризъм

Северноевропейците може да не успеят да посетят плажовете на Средиземно море това лято заради коронавируса, но дали техните правителства ще подкрепят опустошеният туристически сектор в Южната част на Европа?

Традиционни плажни дестинации като Италия, Гърция, Испания и Португалия вече са сред членовете на ЕС, изправени пред страшна битка с дълговете – и сега техните жизненоважни индустрии за пътувания и развлечения са пред колапс.

Заедно с още пет южни държави – Франция, Малта, Кипър, България и Румъния – вчера те призоваха 27-членния ЕС да помогне за спасяването на този „стратегически“ икономически бизнес.

Европейският съюз се стреми да състави пакет от икономически стимули за трилиони евро, за да стартира икономиката като цяло, когато приключи блокирането на държавите, предизвикано от коронавируса.

Но вече отблъснати веднъж, когато поискаха „коронаоблигациите” да бъдат споделени от северните им съседи, южните страни сега бият тревога за изгубения летен сезон.

Европейската комисия има задачата да съгласува правилата за възобновяване, а днес 27 министри на туризма от държавите-членки проведоха видеоконференция.

След това деветте южни членки излязоха с изявление.

„В нашите страни туризмът представлява стратегическа индустрия”, заявиха те.

Южните държави призоваха за „хомогенни“ правила за пътуване, опасявайки се, че частичното оттегляне на мерките за блокиране ще изкриви туристическия пазар и ще изолира нуждаещите се райони.

Брюксел напразно се опита да координира блокирането и да поддържа вътрешните граници на ЕС отворени, но много национални държави наложиха едностранни ограничения за ненужни посещения.

Държавите-членки на ЕС сега започнаха да определят различни крайни дати и критерии за връщане към нормата, а някои очакват да настояват или да изискват от своите граждани да останат у дома тази година.

„Общественото здравеопазване диктува закона в наши дни“, заяви френският министър Жан-Батист Лемойне в интервю за АФП.

„Веднага щом сме осведомени за отварянето на границите, ще ви уведомим. Важно е районите, които не са засегнати, да не са изложени на вируса”, каза той.

„Трябва да насърчаваме Европа да бъде туристическа дестинация сама по себе си и да избягваме конкуренцията в рамките на блока“, каза той, като призна, че вътрешният туризъм вероятно ще се възстанови преди пътуванията на туристите от чужбина.

На срещата вчера хърватският министър на туризма Гари Капели и еврокомисарят за единния пазар Тиери Бретон предложиха на членовете на ЕС да работят по хармонизирана стратегия за хигиенни правила.

Източник от офиса на Бретон заяви, че се стремят да получат съвети до средата на май, така че хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и транспортните фирми работят със стандартизиран набор от инструменти.

Това отразява загрижеността, изразена от германския външен министър Хайко Маас във вторник пред в. „Билд“, че съществува опасност свободната надпревара между конкурентните курорти след отваряне на карантинните мерки да съживи епидемията.

Експертите проследиха много от случаите на коронавирус в Северна Европа до австрийския ски курорт Ischgl – популярна зимна курортна дестинация, която се превърна в източник на огромно огнище на коронавируса в много сверноевропейски страни и не искат „летни плажни горещи точки” като Майорка да изиграят същата роля в близко бъдеще.

предишна статияХубав ден за оправяне на отношения за някой, а друг да очаква странни вести
следваща статияОблаци, дъжд и гръмотевични бури на места ни очакват днес