Брекзит

Великобритания гласува в четвъртък на решаващи общи избори, които ще определят дали страната ще напусне Европейския съюз следващия месец или ще тръгне на обратно към отказ от Брекзит, пише АФП.

Ето какво може да се случи:

Борис Джонсън печели

Премиерът Борис Джонсън свика изборите след спорове в рамките на неговата собствена Консервативна партия и със своите северноирландски съюзници за Брекзит, заради които загуби контрола върху мнозинството в Камарата на общините. Проучванията на общественото мнение сочат, че Торите ще спечелят достатъчно депутати, за да постигнат раздялата си с ЕС чрез парламента навреме, за да може Великобритания да напусне в рамките на следващия срок за Брекзит 31 януари.

Това би помогнало да се успокои ситуацията след години на сътресения, предизвикани от референдума за Брекзит през 2016 г., но това не е краят на историята. Нищо няма да се промени веднага благодарение на преходния период, чиято цел е да улесни преминаването към ново икономическо и партньорство и сътрудничество в областта на сигурността с ЕС.

Великобритания ще има срок до 31 декември 2020 г. да сключи ново споразумение, което ще замени десетилетията на интеграция с най-близките й търговски партньори. Повечето независими експерти смятат, че няма достатъчно време. Според тях Лондон ще трябва да удължи преходния период, но Джонсън отрича, че това ще е необходимо.

Разделен парламент

Основната опозиционна Лейбъристка партия изостава в проучванията на общественото мнение, а малцина вярват, че може да спечели мнозинство, но би могла да си осигури достатъчно места, за да лиши Консерваторите от мнозинство. И тогава Джонсън, и лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин вероятно ще се състезават, за да се опитат да покажат, че могат да управляват с помощта на други по-малки партии.

Предшественикът на Джонсън, Тереза Мей сключи споразумение за управление с Партията на демократичните юнионисти на Северна Ирландия, когато тя не успя да получи мнозинство през 2017 г. Джонсън може да опита това отново, но Юнионистите се противопоставя на споразумението му за развод в ЕС, което излага на риск плана му за плавен Брекзит следващия месец.

Лейбъристите заявиха, че ще се опитат да управляват сами, но Шотландската национална партия посочи, че може да има желание да подкрепи правителство, ръководено от Корбин. Цената ще бъде нов референдум за независимостта на Шотландия, след като Шотландия гласува да остане част от Обединеното кралство с 55% през 2014 година.

Второ гласуване за Брекзит

Лейбъристите обещаха да предоговорят сделката за Брекзит на Джонсън и да я поставят на референдум в рамките на шест месеца след встъпването в длъжност. Корбин казва, че ще остане неутрален, но други членове на екипа му заявиха, че ще предприемат кампания за оставане в ЕС. Шотландската партия се противопоставя на Брекзит, както и по-малките партии.

Понастоящем проучванията показват, че британците остават разделени по отношение на Брекзит, въпреки че балансът леко се измести в полза на оставането в ЕС в сравнение с 2016 г., когато за напускане гласуваха 52% от избирателите.

предишна статияРакия, кебапчета, махмурлук… това ли са студентите на България?
следваща статияТарантино потвърди, че ще снима „Убий Бил 3“