Начало Водещи Фалшиви новини: България ще прибере 6000 сирийци и афганистанци, за да влезе...

Фалшиви новини: България ще прибере 6000 сирийци и афганистанци, за да влезе в Шенген

124
Мигранти, бежанци, Гърция, граница убежище
Снимката е илюстративна.

Няма нови условия, които променят броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, приети от България като държава в Шенгенското пространство, според публикация на официалната страница на правителството във Фейсбук.

Страната ни ще продължи да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години, съобщава правителството.

В публикацията се изтъква, че успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, както по въздух и вода, е дошъл в среда на голямо количество дезинформация от страни, които искат да отклонят България от нейния европейски път и от стандарта на живот тук. Това се опитват да постигнат чрез разпространяване на страх и омраза с фалшиви новини.

Публикуван е и пример за фалшива новина, свързана с приемането на 6000 сирийци и афганистанци от България по нови условия за Шенген, което е опровергано от официалните източници.

От Министерския съвет съобщават, че според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет, през 2023 година са направени 193 заявки за прехвърляне от Австрия към България, от които са осъществени 113. От тях 55 са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия – 69; Афганистан – 24; Мароко – 17; без гражданство – един, Иран – един; Турция – един.

Важно е да се подчертае, че правителството ще продължи надеждно да се бори с дезинформацията, като фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата по пътя на интеграцията на България в Европа.

От март 2024 г. контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенген отпада. Решението е взето единодушно от Съвета на Европейския съюз и вдигнатото вето от Австрия и Нидерландия, които поставиха условия на България, е премахнато.

С тристранната декларация се ангажира да се обсъди дата и за премахване на проверките по сухопътните граници през 2024 г.

Още новини от деня – четете тук