Начало Водещи У нас да оставиш чантата си на пода е на безпаричие. Но...

У нас да оставиш чантата си на пода е на безпаричие. Но как е по света?

994
чанта

Суеверията по света нямат граници. С времето обичаите на отделни народи се превръщат в традиции и суеверия, докато никой вече не си спомня как са се появили.

Един от най-добрите примери за тези суеверия, надхвърлили времето и границите, е убеждението, че ако сложим чантата или портфейла си на пода, ще имаме финансови затруднения. Ако живеете в Турция, когато поставите чантата си на пода, ще има поне един човек, който ще ви каже да не го правите, пише „Сабах“.

Но това не е суеверие, което бихте срещнали само в Анадола; всъщност можете да проследите корените му до древен Китай. Фън шуй е псевдонаука, произхождаща от Китай, за която се твърди, че използва енергийни сили, за да хармонизира индивидите със заобикалящата ги среда. Корените на това необичайно суеверие могат да бъдат проследени до тази школа на размисъл, която има поговорка: „Чантата на пода – парите през вратата.“

В много култури, различни от Фън шуй, земята (пода) е символично свързана със скромността, така че да сложиш чантата си на пода показва липса на уважение към парите ти. Затова трябва да уважавате парите си, ако искате да ги запазите. Тази поговорка е толкова широко разпространена, че бразилците дори я отвеждат на друго ниво. Те вярват, че ако човек сложи портфейла или чантата си на пода, ще се окажат разорени. Така че, където и да отидете в Бразилия, едва ли ще намерите човек, който да остави чантата си на пода. Дали е лоша Фън шуй традиция или не, разумно е да не оставяте чантата си на пода, особено ако живеете в голям град. В крайна сметка, никога не се знае кога може да се появи крадец.

предишна статияРайън Рейнолдс и Емили Блънт са на-печелившите актьор и актриса на Холивуд
следваща статияЛюбовни дилеми за две от зодиите, а трета ще е неотразима