Whales

Британски учени демонстрираха практически как се броят китове от космоса, съобщава Би Би Си. Изследователи от Британското антарктическо изследване (БАИ) използват сателитни снимки с висока резолюция, които са заснети на височина от 620 км. в атмосферата и въпреки това изображенията са достатъчно ясни, за да се уловят формите на различните видове животни. Екипът скоро ще започне да брои китовете в Средиземно море.

Първото по рода си преброяване ще бъде частично извършено от компютърна програма, която ще търси китове в сателитните данни. Предишни изследвания са правили опит да наблюдават китовете от орбита, но малко от тях са успешни.

Учените използват снимки от сателита „WorldView-3”, който е собственост на американската компания „Диджитъл Глоуб”. Спътникът може да разграничи неща на земната повърхност с диаметър 31 см. Само военните разузнавателни системи могат да създадат по-детайлно изображение.

„Сателитите са се развили толкова много. За първи път ние можем да видим детайли от китовете, като техните перки и гребени”, заяви Хана Кубаянес, която е част от БАИ.

Екипът изследва снимки от сателита от различни части на света, търсейки за китове в северните части на Средиземно море, около Хаваи, в южните части на Аржентина и край Мексико.

Но китовете не са първите животни, които учените изследват. БАИ вече са пионери в използването на сателитни снимки за наблюдение на пингвини и албатроси, но технологията за това е малко по-различна.

В случая с пингвините не се наблюдава самостоятелно всяка една птица, а масата от черни животни, които са се струпали на леда.

При албатросите нещата са още по-различни, тъй като учените знаят точно къде да гледат, за да ги намерят, тъй като тези птици гнездят на много малко места.

В момента екипът работи върху няколко вида алгоритми, които да търсят из сателитните снимки автоматично.

предишна статияАвстралия иска да строи „Алкатрас“ за терористи
следваща статияРазкрита ли е тайната на строежа на египетските пирамиди?