Начало Водещи Учени създадоха технология, която измерва ефекта от химиотерапия

Учени създадоха технология, която измерва ефекта от химиотерапия

1240
химиотерапия

Сътрудниците на Националния изследователски технологичен университет „МИСиС” съвместно с руските си колеги от университета „Ломоносов” , „Курчатовския институт” и РХТУ „Менделеев”, както и имперския колеж в Лондон намериха начин да анализират токсичността на наноматериалите в живите клетки, причинявана при химиотерапия, с помощта на създаден от тях електрод.

Това би позволило да се прави анализ на токсичността на препарати, използвани за химиотерапия при лечение на рак. А това ще помогне по-точно да се установи какъв е шансът за оцеляване на пациентите.

Създаденият наноелектрод е важен и за предклиничните изследвания на лекарствени продукти, тъй като може да се провеждат тестове и на единични живи клетки без да се използват животни.

До момента не съществуваше възможност изследвания на токсичността вътре в клетката без тя да се разруши. Затова учените решиха да създадат такава технология с помощта на нанокапиляри, които по принцип се използват в сканиращата микроскопия. Специалистите модернизирали нанокапиляра, запълвайки го с въглерод и нанасяйки на върха му платина. По този начин той се превръща в наноелектрод, с който може не само да се палпират клетките, но и да се проникне в тях, като наноотворът зараства веднага след това.

Чрез този уред може да се изследва концентрацията на активен кислород, нивото на РН, аденотрифосфорна киселина, съдържанието на глюкоза и медни йони. Приложението на технологията обаче е много по-широко – по този начин може да се изследва нивото на токсините във всяка отделна клетка.

предишна статияОгромни вълни близо до Австралия потопиха 83 контейнера
следваща статияПогребаха китаец в любимата му кола (ВИДЕО)